Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Općina Fažana godinama uzurpirala posjed vlastitih građana

Sud napokon donio pravomoćno rješenje u korist Fažanaca i dokazao da je načelnik godinama besmisleno trošio proračunski novac i obmanjivao građane Fažane

Objavljeno 29.07.2021
Ivona Amidžić

Stanari Ulice boraca i 43. Istarske divizije prošlog tjedna su primili pravomoćno sudsko rješenje, kojim je zaključena njihova jedanestogodišnja borba s Općinom Fažana, na čelu s Radomirom Koraćem i Adom Damjanac, koji su, sada je to potvrđeno i pravnim putem, sramotno koristili proračunska sredstva Općine, bez odobrenja Općinskog vijeća, za bespotrebnu pravnu bitku, uzurpaciju zemljišta i maltretiranje vlastitih sumještana, objavili su u priopćenju za javnost stanari Ulice boraca i 43. Istarske divizije.

Nakon presude, službeno su, nakon 11 godina, stanari upisani kao vlasnici dvorišta i ovo je rješenje konačno i pravomoćno. Dvorište su, Općina i Radomir Korać osobno, protupravno prisvajali u pamfletima i objavama, proglašavajući ih općinskim parkingom, čime su naši sumještani godinama bili zakinuti. Općina Fažana uzurpirala je posjed gotovo četrdeset stanara Ulice boraca i Ulice 43. Istarske divizije pravnom represijom plaćanom upravo novcima mještana Fažane, ističu u priopćenju kojeg potpisuju pokretači nezavisne liste Novi vjetrovi Fažane, stoji u priopćenju.

“Općinski službenici, načelnik Radomir Korać i njegova bivša zamjenica Ada Damjanac, sada predsjednica Općinskog vijeća općine Fažana, opetovano su davali netočne i neodgovorne izjave protiv sumještana koji žive u ove dvije ulice, objavljivali na web stranici Općine pozive da građani i turisti parkiraju u privatno dvorište kao da je javno — štoviše, hvalili se činjenicom da su na privatni posjed u vlasništvu stanara postavili rampu koja je „uvela reda“. Općinska tvrtka Komunalac d.o.o., čiji je direktor Danijel Ferić, nedavni kandidat za župana iz redova SDP-a, postavila je i kamere koje su snimale stanare na njihovom privatnom posjedu, te ih odbila ukloniti i nakon niza prijava i zahtijeva za uklanjanjem”, kaže Lidija Udovički, općinska vijećnica u Fažani.

“Ono što je još zanimljivije jest da su upravo najmoprimci i turisti koji ljetuju u objektima načelnika Fažane — cijelo vrijeme parkirali u to dvorište, što je vjerojatno i jedan od razloga njegove strastvene borbe da privatno dvorište proglasi ‘javnim parkingom’“, napominje Udovički.

Općina je svojevremeno, samoinicijativno izvela radove asfaltiranja ovoga dvorišta, bez ishodovanih dozvola i odobrenja stanara. Ti su radovi uzrokovali štetu na imovini suvlasnika zgrade – podrumi nerijetko poplavljuju, zidovi su vlažni, a postoji mogućnost i da je vlaga ušla u temelje zgrade, za što će stanari od Općine, koja je radove izvela bez njihove suglasnosti i potrebnih dozvola, moći potraživati naknadu štete, navodi se dalje u priopćenju.

Općinski je sud u Puli niz godina odugovlačio proces, osobito ako znamo činjenicu da je ovo pravna procedura koja se može završiti u par tjedana. Zlatko Kezele, jedan od stanara koji je suvlasnik dvorišta ističe: “Svih 11 godina, nas četrdesetak stanara, trošili smo novac iz zajedničkih sredstava pričuve zgrade na odvjetnike dok su nas oni koji bi nas trebali štititi, blatili po medijima, klevetali u sredini u kojoj živimo i uzurpirali naš vlastiti posjed. Općina je protiv mene osobno također pokrenula spor, i to pazite — za uzurpiranje posjeda! Pritom ja sam samo jedan od 43 suvlasnika, ali šikanirali su mene jer su znali da sam pokretač ove borbe za naša vlasnička prava. Pokušavali su me na ovaj način obeshrabriti i kazniti zato što sam se usudio pobuniti protiv uzurpacije.”

“Tužbu protiv mene su pokrenuli u ime Općine i 7 žitelja Fažane, od kojih se sudu javilo dvoje koje nije ni znalo da se u njihovo ime podnosi tužba i vodi postupak, o čemu sada Državno odvjetništvo provodi izvide oko mogućeg krivotvorenja punomoći od strane Općine i odvjetničkog ureda Filipa Simića koji zastupa Općinu. Za ostalih petero nisam siguran jesu li uopće upoznati da su me tužili te da se u njihovo ime vodi spor protiv mene. I poslije svega, osoba koja je u najmu Općinskog hostela Amfora u susjedstvu i dalje tvrdi da joj je Općina ugovorom o najmu hostela dala pravo na više parkirnih mjesta u našem dvorištu, krši naše pravo vlasništva na način da je sa svojim vozilima i vozilima svojih gostiju 4 puta lomila postavljene lokote i sajle na ulazu u naše dvorište, o čemu su predstavnici 43 suvlasnika podnijeli prijavu protiv te osobe, a Općina ga navodno i dalje ohrabruje da nastavi s ovakvim postupanjem”, objašnjava Zlatko Kezele.

No, priča tu ne staje – u prizemlju zgrade, Općina Fažana uzurpirala je poslovne prostore u državnom vlasništvu i uredno za njih naplaćuje najam, da bi resorno Ministarstvo uložilo prigovor tek 2019., kad se Općina upisala kao vlasnik tih prostora, stoji na kraju priopćenja.

foto: unspalsh

Tagovi: fažana, općina, parkiralište, stanari, sudsko rješenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE