Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Optuženi za ratne zločine u Lovasu niječu krivnju

'Ako su bijele trake oko ruku i plahte na hrvatskim kućama ili uvođenje radne obveze ratni zločin, to nije bio izum u Lovasu već se primjenjivalo i u drugim mjestima, svuda gdje je bila JNA, pa i u Vukovaru'

Objavljeno 19.03.2019
Lucija Tokić

Pred odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponedjeljak su započele završne riječi odvjetnika obrane i dvojice optuženika u sudskom procesu za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991. godine.

Opunomoćenici optuženika Saše Stojanovića i Zorana Kosjera negirali su krivnju svojih branjenika, ocjenjujući da “nisu dokazana kaznena djela” za koje se terete, te da je “optužnica nerazumljiva, neprecizna i neutemeljena”.

Zatraživši oslobađajuće presude, obrana je ustvrdila kako “djela iz optužnice nisu individualizirana”, pa se ne zna točno tko je zapovjedio da hrvatski civili kao “živi štit” čiste minsko polje, niti se, kako su naveli odvjetnici, zna tko je zatim na njih otvorio vatru.

Za Kosjera i Stojanovića tužiteljstvo je zatražilo devet, odnosno osam godina zatvora, a optuženi su za ubijanje civila, nečovječno postupanje, tjelesno i psihičko zlostavljanje i mučenje.

Okrivljeni Milan Devčić negirao je u završnim riječima da je bio zapovjednik lokalne policije u Lovasu od samog početka, odnosno od uspostavljanja tzv. lokalno – civilne vlasti, upitavši kako bi bilo moguće zapovijedati pored vojnih časnika bivše JNA koja je napala selo.

“Ako su bijele trake oko ruku i plahte na hrvatskim kućama ili uvođenje radne obveze ratni zločin, to nije bio izum u Lovasu već se primjenjivalo i u drugim mjestima, svuda gdje je bila JNA, pa i u Vukovaru”, rekao je Devčić, izražavajući “žaljenje zbog žrtava”, te ustvrdivši kako je “i on sam žrtva”.

U opširnom izlaganju pred sudačkim vijećem optuženi Željko Krnjajić pokušavao je dokazati kako u Lovasu nisu ubijani civili “jer nema kuće iz koje nije bio najmanje jedan, a iz nekiih dva,tri člana obitelji koji su bili pripadnici hrvatskih postrojbi, Zbora narodne garde i milicije”.

Krnjajić je potom tvrdio kako je u mnogim kućama nađeno naoružanje, kao i da “nitko nije zapovijedio otvaranje vatre, već su to radili sami dragovoljci po potrebi samoobrane, ako je u njih pucano”.

Krnjajić je osporavao navode optužnice u kojoj je označen kao zapovjednik policije u Tovarniku, kao i iskaze svjedoka i materijalne dokaze o mjestima i dužnostima na kojima je bio.

Za Krnjajića i Devčića zamjenik javnog tužitelja za ratne zločine predložio je po 10 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 23. travnja nastavkom izlaganja završnih riječi optuženih.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu preminula zbog čega je broj žrtava u optužnici smanjen na 28.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: Domovinski rat, lovas, optuženi, ratni zločini, suđenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE