Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Osobe s problematičnim uzimanjem alkohola ili droga pozvane da se cijepe protiv Covida-19

Konzumacija alkohola i droga sigurno povećava i rizik od ozbiljnih komplikacija Covida-19...

Objavljeno 28.06.2021
Ivona Amidžić

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga, 26. lipnja, Povjerenstvo za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga Grada Zagreba pozvalo je sve osobe s problematičnim uzimanjem alkohola ili droga da se cijepe protiv bolesti Covid-19.

Brojna istraživanja pokazuju da kronična kardiovaskularna ili respiratorna stanja povezana s uzimanjem droga, mogu utjecati na veću vulnerabilnost, a konzumacija alkohola i droga sigurno povećava i rizik od ozbiljnih komplikacija Covida-19, priopćio je zagrebački Gradski ured za zdravstvo.

“Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti stoga poziva sve osobe s problematičnim uzimanjem alkohola ili droga da se cijepe protiv bolesti COVID-19, jer cijepljenje ponovno omogućuje sigurno okupljanje i druženje s članovima naših obitelji, prijateljima i poznanicima” istaknuo je dr. Ivan Ćelić, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga.

Prema podatcima iz Izvješća o osobama liječenima zbog zlouporabe droga, u Hrvatskoj je u 2019. liječeno 6.858 osoba, od kojih je 78% liječeno zbog opijatskog tipa ovisnosti.

U Gradu Zagrebu je zabilježeno 1.871 liječenih osoba, a od toga 1.270 opijatskog tipa. U Hrvatskoj je 312 osoba umrlo zbog zlouporabe nekog psihoaktivnog sredstva, a predoziranje heroinom kao uzrok smrti navedeno je u 37 slučajeva, metadonom u 16 slučajeva. Najviše osoba umrlo je u Zagrebu, njih 112, od toga 85 muškaraca i 27 žena, navode iz Gradskog Ureda za zdravstvo.

„Upravo zbog ovih podataka Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Udruga HUHIV i HZJZ izdali su edukativnu brošuru „Predoziranje drogama, kako prepoznati i kako reagirati“  kojom se želi skrenuti pozornost na veliki problem ovisnosti o drogama, ali i pomoći obiteljima i bliskim osobama ovisnika kako prepoznati znakove predoziranja te kako im spasiti život u kritičnim trenutcima. Predoziranje je posljedica konzumiranja prevelike količine droge i najčešće je povezano s uzimanjem heroina, uslijed pada tolerancije kod ovisnika, konzumacijom prečiste ili nečiste droge”, izjavila je dr. Ivana Portolan Pajić, koordinatorica Europske mreže gradova bez droga.

Priručnik opisuje različite vrste dostupnih droga, njihov učinak na organizam, opasnosti koje mogu uzrokovati te kako ukućani ili bliske osobe ovisnika mogu prepoznati znakove predoziranja, pomoći predoziranoj osobi i spasiti joj život. Priručnik je dio sveobuhvatne kampanje „Predoziranje drogama – kako prepoznati i kako reagirati“ koja pokazuje važnost suradnje civilnih udruga, lokalne samouprave i zdravstvenog sustava u borbi protiv ovisnost, naveo je dr. Ivan Ćelić.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, covid, droge, koronavirus, zloupotreba,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE