Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Pada vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice

Protekla noć prošla je bez većih intervencija uz stalna dežurstva i ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća

Objavljeno 15.05.2019
Lucija Tokić

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u srijedu je u 10 sati zabilježen pad od jednog centimetra te iznosi 463 centimetara, ali su i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Protekla noć prošla je bez većih intervencija uz stalna dežurstva i ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća.

Sustav obrane, tzv. box barijere i zečji nasipi izdržali su nalet vode.

Inače, najugroženiji su stambeni objekti u Ulici Nine Marakovića koja se nalazi uz samu rijeku Unu. Kako kažu u gradskom Stožeru Civilne zaštite, osim nabujale rijeke stanovnicima te ulice prijete i oborinske vode koje izbijaju iz šahtova, pa je veći dio ulice pod vodom.

Sve službe zaštite i spašavanja – Civilna zaštita, vatrogasci, Hrvatske vode, HGSS, Crveni križ i druge u stalnoj su pripravnosti i pomažu stanovnicima da obrane svoje domove. Dosad još nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika, a nema problema ni s opskrbom.

Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save koje su u porastu.

Tako Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat  i vodostaj je premašilo 800 centimetara, pa se očekuje proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava. U Pokuplju, kod Starog Broda i Farkašića, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne ceste.

(Hina)

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: hrvatska kostajnica, rijeka Una, vodostaj,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE