Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Panenić: Zdravstvo je u kolapsu jer Vlada ne provodi nikakve reforme

Da bi isplatili proizvođače, veletrgovci lijekova prisiljeni su dizati  kredite, a troškovi visokih kamata se prelijevaju na cijeli sustav

Objavljeno 11.07.2018
Alan Srčnik

Tomislav Panenić upozorio je u Hrvatskom  saboru na problem dugovanja bolnica veledrogerijama koja ukupno iznose  više od 2 milijarde kuna te je dug samo u proteklih šest mjeseci  narastao za 500 milijuna kuna. Ovaj dramatičan rast Vlada nema namjeru  zaustaviti u skorije vrijeme obećanim reformama niti postoji mogućnost  da se dug u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici  rezultirati s milijardom kuna novog duga nastalog samo u ovoj godini,  što cjelokupno zdravstvo dovodi u kolaps.

“Posljedica nefunkcioniranja zdravstvenog sustava uzrokuje financijsku  nedisciplinu koja izazva nezapamćenu nelikvidnost. Nažalost, u  stvaranju nelikvidnosti najvećim dijelom prednjači država kao najveći  pojedinačni dužnik što je izazvalo lančanu reakciju neplaćanja među  poduzećima. Optimistično se najavljuje daljnje smanjenje javnog duga i  suficit proračuna, a s druge strane, sukladno odredbama članaka 72. i  82. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, Republika Hrvatska je  dužna osigurati dio prihoda te podmiriti obveze za troškove  zdravstvene zaštite za pojedine kategorije osiguranika, a to ne  radi.”, izjavio je Tomislav Panenić.

Da bi isplatili proizvođače, veletrgovci lijekova prisiljeni su dizati  kredite, a troškovi visokih kamata se prelijevaju na cijeli sustav.

„Ministar Marić nema više izgovora da su naslijedili problem  višegodišnjeg dugovanja bolnica za lijekove, jer su ih sada mogli samo  od sebe naslijediti. Rebalansom 2017. godine osigurano je 870 milijuna  kuna bolnicama – ministarstvo zdravstva odlučilo je da najveći dio  kolača, odnosno 670 milijuna kuna, dobiju kliničke bolnice, odnosno  one državne, a 200 milijuna kuna županijske, što je samo 22 posto  njihova ukupnog dugovanja te su odlučili podijeliti iznos samo  djelomično po starosti faktura. No, godinu dana kasnije, i dalje su  najviše dužne kliničke bolnice, a vremenski najdulja kašnjenja imaju  bolnice u Vinkovcima, Vukovaru, Sisku i Dubrovniku koji dugovanja nisu  platili skoro 1000 dana. Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna  duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa i  Koordinacija veledrogerija se s pravom pita – tko će snositi  odgovornost za kolaps sustava?“ – upozorio je Panenić.

Tagovi: most nl, panenić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE