Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Papa Franjo: različitosti su bogatstvo, a ne opasnost

Papa, podrijetlom Argentinac, pozvao je i na jedinstvo u Nikaragvi i Venezueli, državama koje također pogađaju politički sukobi. 

Objavljeno 25.12.2018
Marko Leskovar

Papa Franjo je u svojoj božićnoj poruci svijetu u utorak pozvao ljude da razlike među sobom smatraju bogatstvom, a ne opašnošću, pa je pozvao na pomirenje u mjestima koje razdiru sukobi.

Franjo je održao tradicionalan govor “Urbi et orbi” (gradu i svijetu) pred desecima tisuća ljudi na Trgu svetog Petra. Papa je u govoru, vjerojatno se referirajući na napetu političku situaciju u nizu država, pozvao na “bratstvo među ljudima različitih ideja, no sposobnima da poštuju i slušaju jedni druge”.

Govoreći o polarizaciji po pitanju migracija Papa je rekao kako je Bog htio “ljubav, prihvaćanje, poštovanje za naše skromno čovječanstvo koje dijelimo kao raznolike rase, kulture i jezici”.

“Naše razlike zato nisu štetne ni opasne – one su izvor bogatstva”, poručio je papa Franjo.

Pozvao je na obnavljanje dijaloga između Izraelaca i Palestinaca kako bi se “krenulo na put mira koji može zaustaviti sukob duži od 70 godina koji je unio razdor u zemlju koju je Bog odabrao da bi pokazao svoje lice ljubavi”.

Međunarodnu zajednicu je pozvao da radi na političkom rješenju za Siriju i izrazio nadu u postizanje primirja u građanskom ratu u Jemenu gdje stanovništvo pati od nasilja i gladi.

Papa, podrijetlom Argentinac, pozvao je i na jedinstvo u Nikaragvi i Venezueli, državama koje također pogađaju politički sukobi.

Naglasio je da se ne smiju zaboraviti milijuni izbjeglica i protjeranih u Africi kojima je potrebna humanitarna pomoć. U Ukrajini je pozvao na “mir koji poštuje prava svih nacija”.

Sigurnost u Vatikanu pojačana je u božićnom razdoblju. Na ključnim točkama postavljeni su vojni džipovi, a turisti moraju proći kroz detektore metala.

Policija je u južnoj Italiji prošli tjedan uhitila Somalijca za kojeg se sumnja da je član Islamske države i koji je prijetio da će postaviti bombe po talijanskim crkvama, među njima i u Crkvi Svetog Petra.

Tagovi: božić, papa, vatikan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE