Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Papa završava posjet Irskoj kojim je dominirao problem svećeničkih zlostavljanja djece

Za to vrijeme u središtu Dublina žrtve svećeničkog zlostavljanja i njihove pristaše sudjelovat će u nedjelju na prosvjedu nazvanom "Ustajte za istinu"

Objavljeno 26.08.2018
Alan Srčnik

Papa Franjo završit će u nedjelju kratak posjet Irskoj obilježen eksplozivnim dosjeom o svećeničkim zlostavljanjima djece, odlazeći u svetište Knock i velikom misom u Dublinu.

U svetištu Knock, mjestu Marijanske pobožnosti udaljenom 180 kilometara od Dublina, papa Franjo održao je jutarnje recitiranje Angelusa. Time slijedi primjer Ivana Pavla II. koji se prije 39 godina došao pokloniti na to mjesto navodnih ukazanja koje danas privlači svake godine 1,5 milijun hodočasnika.

Papa će se potom vratiti u Dublin kako bi popodne održao završnu misu Svjetskog susreta obitelji, trogodišnjeg događaja na kojem je već sudjelovao u Philadelphiji (SAD). U velikom parku Phoenix u Dublinu trebalo bi ga dočekati pola milijuna vjernika.

Prije gotovo 40 godina kad su razvod, pobačaj i homoseksulani brak bili nezamislivi u zemlji, Ivan Pavao II. govorio je pred 1,5 milijuna osoba na misi.

Za to vrijeme u središtu Dublina žrtve svećeničkog zlostavljanja i njihove pristaše sudjelovat će u nedjelju na prosvjedu nazvanom “Ustajte za istinu”.

U Thuamu, na zapadu zemlje, održat će se bdijenje u sjećanje na 796 umrlih beba, između 1925. i 1961., u nekadašnjem katoličkom prihvatilištu reda sestara Bon Secours (dobre pomoći), koje su pokopane u zajedničkoj grobnici.

Papa Franjo susreo se u subotu na sat i pol s osam irskih žrtava zlostavljanja koje su u prošlosti počinili pripadnici svećenstva, crkveni velikodostojnici i osobe unutar katoličkih institucija.

(Hina)

Tagovi: dublin, papa franjo, pedofilija, posjet irskoj,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE