Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Pavić: Ne nacionaliziramo 2. mirovinski stup

Cilj je omogućavanje viših mirovina za mlade osobe koje će ulagati u 2. stup veći dio ili cijeli radni vijek, rekao je Pavić

Objavljeno 28.06.2018
Alan Srčnik

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u četvrtak je ponovno naglasio da Vlada ne ide u nacionalizaciju 2.  mirovinskog stupa, već predlaže povećanje ulaganja u taj stup, te da predlažu rješenja za naslijeđene probleme i spremni su prihvatiti bolje prijedloge ako ih bude.

Cilj je omogućavanje viših mirovina za mlade osobe koje će ulagati u 2. stup veći dio ili cijeli radni vijek, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Rekao je kako predlažu povećanje izdvajanja za 2. mirovinski stup za 0,5 posto od 2020. i još 0,5 posto od 2022. godine, što bi onda bilo 6 posto ulaganja u taj stup. Najavio je kako imaju i dodatna poboljšanja 2. mirovinskog stupa koje su razvijali s mirovinskim fondovima i drugim dionicima.

Kada osiguranik stekne uvjete za mirovinu moći će birati želi li sredstva zadržati u obveznom mirovinskom fondu ili ih prebaciti u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Od 900.000 ljudi u Hrvatskoj mlađih od 1962. godišta, 600.000 njih koji su imali prosječnu ili nižu plaću će imati niske mirovine, a 300.000 njih gotovo nikakve mirovine. U prosjeku, ljudi koji u idućih 15 godina idu u mirovinu će imati 16 posto niže mirovine od sadašnjih osiguranika koji su bili u prvom stupu. Oni koji se sada umirovljuju imat će 500 do 600 kuna niže mirovine od sadašnjih umirovljenika i to je pitanje dodatka na mirovine od 27 posto, rekao je.

Pavić je kazao kako prema projekcijama do 2040. uvođenje dodatka od 27 posto za osiguranike iz oba stupa bi povećalo rashod za približno 40 milijardi kuna. Razlozi nižih mirovna su kratko vrijeme ulaganja od samo 5 posto koje nije raslo, dodao je.

Za rješavanje tog problema postoji nekoliko opcija: jedna je da ne činimo ništa, što je do sada bio slučaj, pa su razlike u mirovinama rasle; druga je da se zadužimo za 40 milijardi kuna, što bi bilo neodgovorno; treća je da omogućimo pravo izbora, da građani u trenutku podnošenja zahtjeva za umirovljenje izaberu povoljniju opciju i prenesu svoju uštedu iz 2. mirovinskog stupa u HZMO ili ostanu u obveznom mirovinskom fondu.

Reforma mirovinskog sustava je u biti sukob generacija, rekao je Pavić. Radi se o suprotstavljenim interesima onih koji su sada u mirovini i odmah žele veće i budućih umirovljenika koji žele u budućnosti imati kakvu takvu mirovinu.

Odgovarajući na optužbe bivšeg ministra mirovinskog sustava Miranda Mrsića, rekao je kako je taj problem postojao i u njegovo vrijeme, ali ga nije rješavao, već je odlukom o prebacivanju umirovljenika s beneficiranim radnim stažem u 2. stup sustav još više pogoršao.

Glavni problem je što je prosječni odrađeni staž 30 godina, pa želimo poticati dulji ostanak u svijetu rada, kako bi osigurali održivost i adekvatnost mirovinskog sustava, poručio je Pavić.

(Hina)

Tagovi: mirovinska reforma, pavić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE