Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Perković će iz Njemačke video vezom svjedočiti na suđenju Gavriloviću u Zagrebu

Perković i Mustač u Njemačkoj su pravomoćno osuđeni na doživotni zatvor, no kaznu će odsluživati u Hrvatskoj, i to u kraćem trajanju jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje doživotni zatvor.

Objavljeno 12.07.2018
Antonela Verković

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine, u rujnu bi putem video veze trebao svjedočiti na suđenju protiv Đure Gavrilovića, optuženog za ratno profiterstvo.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je prihvatilo prijedlog obrane za ispitivanjem Perkovića i zakazalo saslušanje za 19. rujna putem video linka na okolnosti aktivnosti optuženog Gavrilovića tijekom Domovinskog rata.

Gavrilović je na početku suđenja za ratno profiterstvo lani sredinom svibnja odbacio optužbe da je u jeku rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava mesne industrije Gavrilović.

Pred Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda Gavrilović je pritom negirao krivnju za zlouporabu položaja i ovlasti za koju ga Uskok tereti po odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, s obzirom da se navodna zlouporaba dogodila od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992.

Uskok tvrdi da je Gavrilović korištenjem nedopuštenog utjecaja na Martinovića novcem za obranu kupio tvrtke u stečaju, koristeći ratne okolnosti i otežano funkcioniranje državnih tijela, čime je stekao značajnu nepripadnu korist. Obrana, međutim, tvrdi da Gavrilović nije ušao u kriminalnu zonu i da se za nedjelo za koje ga terete ne može suditi po Zakonu o nezastarijevanju.

Perković, koji je zajedno sa Zdravkom Mustačom u Njemačkoj pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića u srpnju 1983., jednom je već iz Njemačke svjedočio pred hrvatskim sudom putem video linka.

Riječ je o suđenju za zlostavljanja neprijateljskih zarobljenika u tzv. Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu, na kojem je Josip Perković krajem svibnja 2015. video vezom iz Muenchena posvjedočio, kao i u ranijim iskazima, da djelatnici SIS-a, kojem je tada bio na čelu, nisu zlostavljali zarobljenike u Kerestincu i zagrebačkoj Gajevoj ulici.

Perković i Mustač u Njemačkoj su pravomoćno osuđeni na doživotni zatvor, no kaznu će odsluživati u Hrvatskoj, i to u kraćem trajanju jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje doživotni zatvor.

Odvjetnik Siniša Pavlović, koji zastupa obitelj Đureković, rekao je Hini krajem svibnja da će osuđenici biti prebačeni u Hrvatsku jer su Njemačkoj izručeni pod uvjetom da nakon pravomoćnosti presude budu vraćeni u Hrvatsku na odsluženje kazne.

(Hina)

Tagovi: doživotna kazna, Gavrilović, Josip Perković, Stjepan Đureković, sud,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE