Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Plenković: Očekujem da se Odbor za Ustav obrati Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti referenduma

Na novinarsko pitanje kani li udovoljiti želji predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u predsjedanju Europskim vijećem, premijer je odgovorio kako Hrvatsku u Europskom vijeću predstavlja premijer

Objavljeno 14.06.2018
Alan Srčnik

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Virovitice kako očekuje da se, kada Ministarstvo uprave utvrdi potpise za referendum o izmjeni Izbornog zakona, saborski Odbor za Ustav obrati Ustavnom sudu za zahtjevom za ocjenu ustavnosti.

“Prvo će Ministarstvo uprave provjeriti sve potpise, vidjeti jesu li potpisi korektno prikupljeni i je li taj broj onakav kako se kaže, a nakon toga očekujem da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputi pitanje Ustavnom sudu za za ocjenu ustavnosti”, rekao je Plenković nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a u Virovitici.

Na sjednici su, kako je rečeno, razmotrena aktualno-politička pitanja, dnevni red saborske sjednice i sve aktivnosti kluba u sljedećih mjesec dana. Sjednicom u Virovitici, naglašeno je, Klub HDZ-a iskazuje želju da se decentralizira i približi građanima.

Hrvatsku u Europskom vijeću predstavlja premijer

Na novinarsko pitanje kani li udovoljiti želji predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u predsjedanju Europskim vijećem, premijer je odgovorio kako Hrvatsku u Europskom vijeću predstavlja premijer.

“Praksa koja postoji u zadnjih pet godina je da Hvatsku na sastancima Europskog vijeća predstavlja predsjednik Vlade. Tako će biti i za vrijeme našeg predsjedanja u prvoj polovici 2020. godine, Predsjednica Republike zastupa Hrvatsku na summitima Sjevernoatlantskog saveza, a kad je riječ o UN-u, tu dolazi do rotacije ovisno o jesenskom zasjedanju”, poručio je Plenković.

Dodao je kako s predsjednicom komunicira vezano uz pripremu i sadržaj za sjednicu Europskog vijeća, a kao glavne hrvatske prioritete naveo je da višegodišnji financijski okvir bude takav da za Hrvatsku ostanu adekvatna sredstva za kohezijsku i poljoprivrednu politiku, ali isto tako i za mlade, istraživanja, znanost i pitanja sigurnosti.

Vlada će razmotriti demografske mjere predsjednice i podržati ono što se financijski može pokriti

Vezano za demografske mjere koje je predstavila predsjednica, Plenković je kazao kako će ih Vlada pomno razmotriti te pomoći i podržati sve ono što se financijski može pokriti.

“Za demografske mjere Hrvatska izdvaja 1,9 milijardi kuna, što je više od proračuna triju ministarstava – vanjskih i europskih poslova, turizma i graditeljstva. Radimo vrlo konkretno, u četvrtak će se na prvom čitanju glasati o Zakonu o dječjem doplatku, Od 1. srpnja broj djece koja će biti obuhvaćena bit će znatno veći nego danas“, rekao je premijer i precizirao kako je riječ o još 150 tisuća djece.

(Hina)

Tagovi: plenković, referendum,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE