Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Plenković razgovarao s Cerarom na rubu summita EU-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u petak u Bruxellesu na rubu summita EU-a sa slovenskim tehničkim premijerom Mirom Cerarom

Objavljeno 29.06.2018
Alan Srčnik

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u petak u Bruxellesu na rubu summita EU-a sa slovenskim tehničkim premijerom Mirom Cerarom te se osvrnuo na slovensku odluku o ukidanju ograničenja za hrvatske radnike.

“Slovenija je odlučila ukinuti ograničenja za slobodu kretanja hrvatskih radnika i sada je ostala samo Austrija s tim ograničenjem. U nekim drugim okolnostima to bi bio veliki uspjeh, ali u kontekstu demografske obnove i odlaska ljudi na to sada manje gledamo kao na uspjeh. U zadnja četiri mjeseca, Nizozemska, Velika Britanija i Slovenija ukinule su ograničenja. Mi ćemo sada recipročno ukinuti ograničenja za slovenske radnike”, rekao je Plenković.
Plenković je dodao da je s Cerarom, kao i dan prije s Janezom Janšom, relativnim pobjednikom na nedavnim parlamentarnim izborima, razgovarao o općoj političkoj situaciji i procesu formiranja vlade u Sloveniji.
Plenković je spomenuo da je bilo riječi i o uvrštavanju zakona o izvanrednoj upravi, tzv. lex Agrokoru u aneks uredbe koja se bavi insolvencijskim propisima pa je na taj način taj zakon posredno ušao u pravnu stečevinu EU-a. “S time smo dobili još jednu potvrdu i legitimaciju”, rekao je.
Plenković je pozdravio i odluku Komisije da se ne miješa u granični spor između Hrvatske i Slovenije.
“Komisija je postupila mudro što se nije odlučila uključiti u slovensku inicijativu da se s tužbom ide na Sud EU-a. To je bitno drukčiji stav nego prije godinu dana. Očekujem da kada se u Sloveniji formira vlada ponovno ponudimo našim slovenskim susjedima ideje kako riješiti granični problem”, rekao je Plenković.
Plenkoviću je postavljeno i pitanje bi li eventualni dolazak Janše na čelo slovenske vlade olakšao ili otežao rješavanje graničnog spora, s obzirom da i jedan i drugi pripadaju Europskoj pučkoj stranci, ali se Janšu percipira kao političara bližeg mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, a Plenkovića kao pripadnika srednje struje u EPP-u.
“Što se mene tiče, znam na kojim sam pozicijama i to se sigurno neće promijeniti. Ali, najprije pričekajmo da vidimo tko će preuzeti vlast. Tkogod dobije povjerenje mi ćemo u dobroj vjeri pristupiti tim razgovorima. Mislimo da je to puno bolji put od pravosudnog”, rekao je Plenković.

(Hina)

Tagovi: cerar, plenković,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE