Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Poljska odustala od summita V4 u Izraelu zbog spora oko holokausta

Izraelski ministar vanjskih poslova: "Puno Poljaka surađivalo je s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata i dijele odgovornost za holokaust"

Objavljeno 18.02.2019
Ivona Amidžić

Poljska je u ponedjeljak odustala od planiranog summita skupine V4 u Izraelu, objavio je poljski premijer, nakon što je obnašatelj dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova rekao da je “puno Poljaka” surađivalo s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata i da dijele odgovornost za holokaust.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki ocijenio je da je ta izjava “rasistička i neprihvatljiva”. Ranije je rekao da neće sudjelovati na skupu srednjoeuropskih čelnika u utorak u Izraelu, a sada je rekao da nitko iz Poljske neće sudjelovati na tom sastanku.

Čelnici Mađarske, Češke i Slovačke, ostalih triju članica Višegradske skupine, trebali bi sudjelovati na sastanku, objavio je Izrael, no češki premijer Andrej Babiš rekao je da će umjesto summita imati bilateralne razgovore, a sam summit u punom formatu bit će odgođen za kasnije ove godine.

Diplomatski odnosi između Poljske i Izraela pogoršali su se od petka, kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu sugerirao da Poljaci snose odgovornost za holokaust.

Obnašatelj dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova Israel Katz pogoršao je spor u ponedjeljak kazavši za izraelski Vojni radio: “Mnogi Poljaci surađivali su s nacistima i sudjelovali u uništavanju Židova tijekom holokausta.”

“Neće biti sastanka V4 u punom formatu. Trojica premijera održat će sastanke s izraelskim premijerom”, potvrdio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

Poljska je prije Drugog svjetskog rata imala jednu od najvećih židovskih zajednica na svijetu koju su nacisti gotovo posve istrijebili.

Poljska je prošle godine usvojila zakon koji je predviđao da se za spominjanje “poljskih logora smrti” može dobiti do tri godine zatvora, no pod pritiskom SAD-a i Izraela zakon je ublažen i predviđena zatvorska kazna je ukinuta.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: holokaust, izrael, Mateusz Morawiecki, poljska, uvreda, v4, Židovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE