Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Poljsku tresu novi prosvjedi protiv vlade zbog pravosuđa

Najspornija mjera prisilit će više od trećine sudaca Vrhovnog suda da u srijedu odu u mirovinu

Objavljeno 04.07.2018
Alan Srčnik

Poljsku su u utorak navečer potresli novi masovni prosvjedi protiv vladine reforme pravosuđa, koja stupa na snagu u ponoć unatoč jakom otporu javnosti i pravnom postupku koji je zbog toga protiv Varšave pokrenula Europska unija.

Tisuće Poljaka izišlo je na prosvjed na ulice Varšave i drugih poljskih gradova. Pred poljskim Vrhovnim sudom okupilo se oko 4.000 ljudi, mnogi od njih izvikujući “slobodni sudovi”, “sramota”, “ustav” te noseći zastave Poljske i Europske unije. Prosvjede su najavile tri najveće oporbene stranke, a sudjelovanje u prosvjedu je najavio i Lech Walesa, dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši predsjednik.

Poljska vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) preuzela je putem izmjena zakona i smjena dužnosnika de facto kontrolu nad cijelim pravosuđem, uključujući Ustavni sud i tužiteljstvo, koje sada odgovara ministru pravosuđa.

Najspornija mjera prisilit će više od trećine sudaca Vrhovnog suda da u srijedu odu u mirovinu osim ako im predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, ne odobri produljenje mandata.

Duda je u utorak kazao da predsjednica Vrhovnog suda Malgorzata Gersdorf, žestoka kritičarka reforme, nije zatražila produljenje i da će prema tome otići u mirovinu u skladu s novim pravilima.

Glasnogovornik Vrhovnog suda rekao je, međutim, da će ona 4. srpnja ipak doći na posao.

“Planovi se ovdje nisu promijenili, gđa. Gersdorf namjerava sutra doći na posao. Što će se tada dogoditi…. ne znam”, rekao je. Ona smatra da treba ostati na dužnosti do 2020.

Europska komisija otvorila je u ponedjeljak novi pravni postupak protiv Poljske zbog promjena koje se odnose na Vrhovni sud smatrajući da krše neovisnost pravosuđa.

Otkako je konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) došla na vlast 2015. Poljaci učestalo izlaze na ulice kako bi prosvjedovali protiv najavljenih promjena pravosudnog sustava ili pak protiv planova da se uvedu stroža pravila za abortus.

(Hina)

Tagovi: poljska, prosvjedi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE