Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Pompeo, u iznenadnom posjetu Afganistanu, pozvao na mirovne pregovore s talibanima

Talibani su dosad odbijali sve prijedloge za povlačenje međunarodnih snaga iz Afganistana

Objavljeno 09.07.2018
Alan Srčnik

Američki državni tajnik Mike Pompeo u iznenadnom posjetu Afganistanu u ponedjeljak obećao je potporu pokušaju predsjednika Ašrafa Ganija da započne mirovne pregovore s talibanima i ponovio da je SAD voljan priključiti se pregovorima.

Posjet, koji se događa na kraju turneje azijskim zemljama uključujući Sjevernu Koreju i Vijetnam, bio je prvi posjet Afganistanu otkad je postao državni tajnik u travnju.

On je rekao rekao da strategija koju je prošle godine najavio američki predsjednik Donald Trump, da će SAD poslati još vojnika da poveća pritisak na talibane i prisili ih na pregovore, “šalje poruku talibanima da ne mogu čekati da mi odemo”.

Pompeov posjet slijedio je nakon posjeta vodećeg diplomata State Departmenta za južnu i središnju Aziju Alice Wells, koja je ovaj mjesec rekla da se provodi pritisak na talibane kako bi odgovorili na Ganijevu ponudu za mirovne pregovore.

Stojeći uz njega na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači u Kabulu, Gani, koji je ranije ove godine ponudio mirovne pregovore bez uvjeta, rekao je da je nužan oprez: “Ako mislimo da se kriza koja traje 40 godina može riješiti u jednom danu, bit ćemo vrlo nerealni”.

Talibani su dosad odbijali sve prijedloge za povlačenje međunarodnih snaga iz Afganistana.

Pompeo je ponovio ponudu da SAD izravno sudjeluje u pregovorima s talibanima, koji su odbili pregovore s nelegitimnom vladom u Kabulu  koju podržavaju zapadne vlade te zahtijevaju izravne pregovore s Washingtonom.

On je rekao da mirovni proces mora voditi Afganistan, no dodao je da će SAD biti spreman  sudjelovati kako bi pomogao da se riješe razlike te dodao da je također potrebna potpora susjednih zemalja.

(Hina)

Tagovi: afganistan, pompeo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE