Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Porast neofašističkog nasilja u Europi – EP apelira na suzbijanje organizacija koje šire govor mržnje

Usvajanje rezolucije podržalo je 355 zastupnika, dok je protiv bilo 90 zastupnika, a 39-ero je bilo suzdržano

Objavljeno 25.10.2018
Josipa Maksimović

EP se u četvrtak “pozabavio” temom neofašističkog nasilja u Europi i usvojio rezoluciju koja bi potpomogla zabrani neofašističkih i neonacističkih grupa u Europskoj uniji.

Europski parlament “apelira na države članice da se pobrinu da postupaju u skladu s odredbama Okvirne odluke Vijeća, da suzbijaju organizacije koje šire govor mržnje i nasilje u javnim prostorima i na internetu te da učinkovito zabrane neofašističke i neonacističke skupine i bilo koje druge zaklade ili udruge koje veličaju i glorificiraju nacizam i fašizam, pri čemu valja poštovati domaći pravni poredak i nadležnost“, stoji u rezoluciji.

Usvajanje rezolucije podržalo je 355 zastupnika, dok je protiv bilo 90 zastupnika, a 39 je zastupnika bilo suzdržano.

Napadi u Norveškoj 2011. kada je ubijeno 77 ljudi, a zatim i ubojstvo britanske zastupnice Joe Cox 2016. te nedavni napad fašističkih odreda stranke CasaPound na Eleonoru Forenzu, zastupnicu u Europskom parlamentu, neki su od primjera neofašističkog i neonacističkog nasilja navedenih u rezoluciji.

Europski je parlament “duboko zabrinut zbog sve veće normalizacije fašizma, rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije u Europskoj uniji, a izražava i zabrinutost zbog toga što se u nekim državama članicama govori o tajnim dogovorima između političkih vođa, političkih stranaka i tijela kaznenog progona s neofašistima i neonacistima“, navodi se u rezoluciji.

Europarlamentarci su pozvali članice Europske unije da uspostave “odjele za borbu protiv zločina iz mržnje“ u okviru policije.

Zastupnici su istaknuli da je potrebno suprotstaviti se širenju rasizma, fašizma i ksenofobije na društvenim mrežama.

Europski parlament “poziva Komisiju, države članice i poduzeća u području društvenih medija da se suprotstave širenju rasizma, fašizma i ksenofobije na internetu, u suradnji s odgovarajućim organizacijama civilnog društva na nacionalnoj i međunarodnoj razini”, stoji u rezoluciji.

Rezolucijom zastupnici traže da se države članice i nogometni savezi suprotstave fašizmu, rasizmu i ksenofobiji na stadionima “osuđivanjem i kažnjavanjem odgovornih te promicanjem pozitivnih obrazovnih aktivnosti usmjerenih na mlade navijače u suradnji sa školama i relevantnim organizacijama civilnog društva“.

Države članice Europske unije trebale bi uspostaviti “izlazne programe” koji bi trebali pomoći pojedincima da napuste neofašističke i neonacističke skupine, sugerira se u rezoluciji.

(Hina)

Tagovi: eu, fašizam, ksenofobija, nacizam, parlament, rasizam,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE