Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Predsjednica Grabar-Kitarović odlikovala restauratore i konzervatore kulturne baštine

Istaknula je da Hrvatska ima bogatu kulturnu baštinu te da se na Unescovu popisu nalazi 27 kulturnih dobara od kojih 17 nematerijalnih, po čemu je Hrvatska jedna od vodećih u Europi i svijetu.

Objavljeno 14.12.2018
Marko Leskovar

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u petak Povelje Republike Hrvatske trima institucijama koje bave restauracijom i konzervacijom kulturne baštine, Povelje su primili Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Hrvatski restauratorski zavod i Posudionica i radionica narodnih nošnji.

Predsjednica je čestitala odlikovanima i kazala kako su ona izraz priznanja i zahvalnosti za rad i doprinos razvoju i napretku Hrvatske, te znak potpore struci na dugogodišnjem radu na području zaštite, obnove i restauracije kulturnih dobara te izradi, čuvanju i predstavljanju narodnih nošnji.

Kolinda Grabar-Kitarović nagrađene je nazvala “odgovornim baštinicima bogatog hrvatskog kulturnog nasljeđa i temelja hrvatskog nacionalnog identiteta i memorije”.

Istaknula je da Hrvatska ima bogatu kulturnu baštinu te da se na Unescovu popisu nalazi 27 kulturnih dobara od kojih 17 nematerijalnih, po čemu je Hrvatska jedna od vodećih u Europi i svijetu.

Podsjetila je da su u srpskoj agresiji na Hrvatsku oštećena 2423 nepokretna spomenika kulture, te da je nestalo ili oštećeno 2207 slika, skulptura ili predmeta primijenjene umjetnosti, uglavnom iz sakralnih građevina. Također, naglasila je bogatstvo i važnost etnografske baštine.

Vratili ste sjaj kulturnoj baštini koja je bila cilj uništenja, zaključila je predsjednica uručujući odlikovanja.

Zahvalila se ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazavši da se radi o velikom priznanju čuvarima hrvatske kulturne baštine, koje obvezuje na čvrsto opredjeljenje da nastave ulagati znanje, stručnost i ljubav za očuvanje vrijedne kulturne baštine za budućnost.

Tagovi: baština, kolinda, predsjednica, restauratori,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE