Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Redizajnirani CARNET-ovi portali e-lektire i škole.hr za brži pristup sadržajima

Više od 370 djela hrvatske i svjetske književnosti i nove rubrike na Portalu škole.hr

Objavljeno 03.03.2021
Ivona Amidžić

Nakon deset godina postojanja dva CARNET-ova portala – Portal škole.hr (http://skole.hr/) i e-lektire (http://lektire.skole.hr/) redizajnirani su kako bi korisnici jednostavnije i brže mogli doći do lektirnih djela ili informacija iz sustava obrazovanja.

Tako je početak ožujka učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima donio i neke neke novosti pa su Portal škole.hr i e-lektire dobili novi izgled, bogatiji sadržaj, ali i brojne nove funkcionalnosti kako bi korisnici mogli jednostavnije i brže doći do lektirnih djela ili informacija iz sustava obrazovanja, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET.

Više od 370 djela hrvatske i svjetske književnosti

Kako je istaknuto, novi, intuitivniji i responzivni sustav portala e-lektire omogućuje korisnicima lakši pristup književnim klasicima velikim dijelom navedenim u kurikulumu za nastavni predmet Hrvatski jezik. Riječ je o više od 370 djela hrvatske i svjetske književnosti, 160 zvučnih knjiga, 52 literarna kviza, 52 audiomamca i pet videomamaca. Sva navedena književna djela dostupna su u različitim digitalnim formatima prilagođenim suvremenim standardima responzivnosti i korištenju na različitim uređajima.

Korisnici mogu na portalu pronaći i bilješke o piscu i djelu, a posebno vrijedi izdvojiti metodičke instrumentarije za 72 djela koji sadrže preporuke za prilagodbu lektirnih djela nastavi hrvatskoga jezika. Navedeno je kako su upravo te preporuke izuzetno korisne nastavnicima jer im pomažu u individualizaciji nastave, potiču učenike na samostalan rad i istraživanje te nude podršku u primjeni digitalnih tehnologija.

Na portalu e-lektire mogu se pronaći i tekstovi koji motiviraju na čitanje i potiču na daljnji rad, videozapisi antologijskih kazališnih adaptacija lektirnih djela, te mnoge zanimljivosti iz svijeta književnosti i umjetnosti.

Nove rubrike na Portalu škole.hr

Tako i na Portalu škole.hr, koji od samih početaka nastavnicima, učenicima i roditeljima nudi ažurne i najnovije relevantne informacije o hrvatskome obrazovnom sustavu, korisnici od sada mogu pronaći na redizajniranom sučelju i u brojnim novim rubrikama.

Rubrika “Superobrazovatelji” posvećena je nastavnicima i suradnicima koji već dugi niz godina opisuju svoja radna i profesionalna iskustva na Portalu škole.hr.  Oni će od sada i u rubrici “Iz škola” moći objavljivati tekstove o raznim aktivnostima u njihovim školama te o osobnim aktivnostima, kao i svim temama vezanim uz njihova profesionalna iskustva.

Rubrika “Štreberi i kampanjci” pokriva teme za učenike osnovnih i srednjih škola – od servisnih informacija o korisnim radionicama i edukacijama do popularnih tema iz školskih predmeta s kojima se svakodnevno susreću. Upravo za te teme uvedena je rubrika “Učenički navigator” u koju su smješteni svi tekstovi korisni i štreberima i kampanjcima dok će vijesti iz obrazovne zajednice, ali i kulture, umjetnosti, povijesti i drugih područja korisnici moći pronaći u rubrici “Informator”.

Dizajn prilagođen osobama s teškoćama

Istaknuto je kako su oba portala digitalno pristupačna. Tako su, primjerice, na portalu e-lektire sva djela dostupna slijepim i slabovidnim osobama putem posebnoga formata prilagođena čitanju na Brailleovim digitalnim uređajima. Korisnici sva književna djela mogu čitati i pomoću Omoguru aplikacije koja sadrži posebno dizajnirane fontove koji poboljšavaju detekciju slova i prepoznavanje oblika slova učenicima s disleksijom i drugim teškoćama čitanja.

Osim disleksije, neki se učenici susreću i s poteškoćama u čitanju i razumijevanju teksta pa su za njih dostupna djela “Priče iz davnine”, “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” i “Prosjak Luka” u obliku građe lagane za čitanje. Riječ je o posebnu formatu koji olakšava snalaženje u tekstu i nudi lakše razumijevanje.

I na novom Portalu škole.hr posebna pozornost posvećena je “Audio kutku” u kojemu učenici mogu pronaći poučne radijske emisije nastale u vrhunskoj produkciji Hrvatskog radija. Slušanje sadržaja ima brojne prednosti, a jedna od njih svakako je i pomoć slabovidnoj, hiperaktivnoj ili djeci koja imaju bilo koji problemski otpor prema čitanju, učenju i spoznavanju.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: carnet, portali, redizajn,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE