Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Rimac, žena s dizajnerskim torbicama i ‘gladnim’ Kninjanima: Za uvid u 40.000 potpisa trebaju Vam odobrenja tih osoba

Opstrukcija referenduma i izmjene Izbornog zakona poprima bizarne razmjere. Novi 'udarac' zadala bivša kninska gradonačelnica ...

Objavljeno 15.02.2019
admin

Ako ste mislili da je Milorad Pupovac ‘šampion’ u priči o potencijalnom referendumu, prevarili ste se. Utjelovljen je u bivšoj gradonačelnici Knina, onoj čiji narod nije imao za koricu kruha, a koja je nosila dizajnerske torbice! I koju je HDZ ‘skrasio’ na, saznat ćete, drugom vitalnom mjestu. A sve u smjeru – Izborni  zakon nećemo mijenjati!

Već se nekoliko dana provlači priča o tome kako Most tvrdi da je HDZ uništio kontrolne liste i time onemogućio uvid u nevažeće potpise za referendum.

Ministar Lovro Kuščević Mostovcima je rekao na saborskoj raspravi o Vladinom izvješću o provjeri potpisa za raspisivanje dva referenduma da mogu doći u Ministarstvo uprave. Stoga su saborski zastupnici Miro Bulj, Robert Podolnjak i Marko Sladoljev “put pod noge” i pravac u Ministarstvo kako bi dobili uvid u kontrolne liste za 40 000 nevažećih potpisa. U ministarstvu ih je dočekala državna tajnica Josipa Rimac koja im je rekla da im to ne može omogućiti zbog naputaka Agencije za zaštitu osobnih podataka. Mostovi zastupnici su bili uvjereni da uz potpisanu izjavu o zaštiti osobnih podataka kao saborski zastupnici mogu dobiti uvid u nevažeće potpise, a Rimac im je rekla da podnesu zahtjev na koji će onda oni odgovoriti. Mostovci su dobili odgovor da mogu dobiti uvid samo u kontrolne liste sa svojim potpisima.

Dobro, rekli bismo klasična administrativna i birokracijska priča koja se mnogo ne razlikuje od svakodnevnog iskustva “običnih smrtnika” koji “hodočaste” po šalterima s koji ih često vraćaju jer im nedostaje neki papir, zahtjev, formular i slično…

No priči tu nije kraj, upravo suprotno, poprimila je odlike bizarnog kada je na konkretan novinarski upit – mogu li zastupnici Mosta i referendumske inicijative dobiti uvid u nevažeće potpise, Rimac “hladno”, bez crvenila u licu, k tome još sa smirenim smiješkom dala apsurdan odgovor: “Sukladno Zakonu o zaštiti podataka imaju mogućnost ako imaju privolu onih čiji su potpisi nevažeći”.

Dakle, “ljepše” rečeno: ljudi čiji potpisi su proglašeni nevažećima moraju zastupnicima Mosta dati privolu da pogledaju njihove nevažeće potpise. Napominjemo, među njima je, tvrde HDZ-ovci, bilo i pokojnika i nepostojećih osoba.

Pa ipak, vjerujući da takvih i nije bilo, što znači dobiti privolu od osoba čiji su se potpisi okarakterizirali nevažećima? Kako znati čiji su? Kada su liste uništene! Izjava Rimac je ništa drugo do, naša je pretpostavka – odj*b. Sramota!

foto: HINA / Denis CERIĆ /dc

tekst: Lucija Tokić i Alan Srčnik

Tagovi: hdz, izborni zakon, most, referendum, rimac,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE