Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Rusija reagirala na presudu za pokušaj prevrata u Crnoj Gori

Vijeće Višeg suda u Podgorici u slučaju poznatom kao pokušaj državnog udara proglasilo je krivim svih 14 optuženih i osudilo ih na ukupno 68 godina zatvora

Objavljeno 22.05.2019
Alan Srčnik

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je da bi presuda dvojici državljana te zemlje za organizaciju pokušaja prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, mogla pogoršati ionako loše odnose između Podgorice i Moskve.

“Ovaj neprijateljski korak može samo pogoršati rusko-crnogorske odnose koji su i bez toga na povijesno najnižem nivou”, navodi se u odgovoru ruskog ministarstva vanjskih poslova novinskoj agenciji EurAsia Daily, koji u srijedu prenosi crnogorski mediji.

Presudom podgoričkog Višeg suda dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15 odnosno 12 godina zatvora za kaznena djela stvaranja kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Dvojica lidera oporbene stranke Demokratski front Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su u istom slučaju na po pet godina zatvora.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ponovo je odbacilo svaku odgovornost službene Moskve u pokušaju prevrata, ocjenjujući da je presuda podgoričkog Višeg suda usmjerena na obračun s protivnicima vlasti u Crnoj Gori.

Presudu za pokušaj prevrata u Crnoj Gori prethodno je komentirao ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Jeremy Hunt ocjenjujući da je presuda dvojici ruskih obavještajnih časnika zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori “još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši europsku demokraciju”. I Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Podgorici pozdravilo je osuđujuću presudu crnogorskog Višeg suda ocjenjujući je kao “važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja potkopavanja demokracije neprihvatljiva”.

Vijeće Višeg suda u Podgorici u slučaju poznatom kao pokušaj državnog udara proglasilo je krivim svih 14 optuženih i osudilo ih na ukupno 68 godina zatvora.

(Hina)

Tagovi: crna gora, državni udar, rusija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE