Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Rusija sutra prekida isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj. “Gazprom nam je prijetio”

Objava bugarske vlade stigla je nedugo nakon što je Poljska objavila da Rusija od sutra obustavlja isporuku plina u tu zemlju

Objavljeno 26.04.2022
Darija Kovačić

Rusija prekida isporuku plina Bugarskoj

Bugarska vlada objavila je da ruska državna kompanija Gazprom od sutra obustavlja isporuke plina u Bugarsku. Objava bugarske vlade stigla je nedugo nakon što je Poljska objavila da Rusija od sutra obustavlja isporuku plina u tu zemlju.

Bugarski ministar energetike rekao je da je “Bugarska poduzela mjere da osigura alternativnu opskrbu plinom” te je poručio građanima da “u ovom trenutku nema potrebe da smanje potrošnju plina”.

Dodao je kako je Gazprom zatražio novi model plaćanja za ruski plin koji “krši trenutni ugovor s Bugarskom”.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca potpisao uredbu kojom zahtijeva da tzv. “neprijateljske zemlje”, što uključuje sve članice EU, plaćaju za ruski plin u rubljima.

Rusija prekinula isporuke plina Poljskoj

Poljski portal Onet.pl objavio je da je Rusija prekinula isporučivati plin Poljskoj. Navode da su im takav potez Rusije potvrdili izvori iz poljske vlade i državne plinske kompanije PGNiG.

“PGNiG (poljska državna kompanija za opskrbu plinom, op.a.) je danas primio informaciju da ruski plin od sutra više neće dolaziti plinovodom Jamal”, rekla je Moskwa.

Gazprom će isporuku plina zaustaviti u 8 ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a PGNiG je objavio da će poduzeti korake da zaustavi prekid pošiljke jer se time krše postojeći ugovori. Poljska tvrtka naglasila je da ima pravo na odštetu zbog kršenja postojećih ugovora.
“Primili smo prijetnje od Gazproma”

Poljska ministrica za klimu i okoliš Anna Moskwa poručila je kako nema potrebe za povlačenjem plina iz rezervi te da poljski potrošači neće osjetiti prekid dotoka. Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski dodavši kako ugovor s Gazpromom vezan uz plinovod Jamal i tako završava u prosincu.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom potvrdio je da je Poljska ranije “primila prijetnje od ruskog Gazproma”.

Tagovi: bugarska, poljska, Ruski plin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE