Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Ruski parlament o vrlo nepopularnoj reformi mirovina

Započelo je razmatranje reforme koju je predložila Vlada, uz prosvjede kojima se zahtijeva napuštanje mjere koja je izazvala val negodovanja u Rusiji

Objavljeno 19.07.2018
Tea Pakšec

Ruski zastupnici počeli su u četvrtak razmatrati reformu mirovina koju je predložila vlada, vrlo nepopularnu, uz nove prosvjede kojima se zahtijeva napuštanje te mjere koja je izazvala val negodovanja u Rusiji.

Reformu je najavio polovicom lipnja premijer Dmitrij Medvedev, a predviđa postepeno povećanje dobi za mirovinu na 63 godine za žene i 65 za muškarce, što je prvi put u Rusiji unazad gotovo 90 godina.

Živo iskritizirana, izazvala je prosvjede u zemlji i smanjila za 14 bodova stopu popularnosti predsjednika Vladimira Putina.

U četvrtak se približno 200 osoba okupilo blizu sjedišta Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, prosvjedujući protiv te reforme, dok je dan ranije već tisuću osoba prosvjedovalo u Moskvi kako bi izrazilo svoje neslaganje.

U predstavljanju nacrta zakona pred zastupnicima u četvrtak, ministar rada Maksim Topiljin branio je reformu ističući da je sustav mirovina u Rusiji fiksiran tridesetih godina kad je životni vijek bio “potpuno drukčiji”.

“Vremena se mijenjaju. Gospodarstvo se mijenja. Ne možemo se više držati tridesetih”, naglasio je Topiljin.

Trenutno je dob za odlazak u mirovinu u Rusiji među najnižima u svijetu. Žene odlaze s 55 godina, a muškarci sa 60.

(Hina)

Tagovi: reforma, rusija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE