Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sabor: Mostovci optuživali vladu za “podmukli pokušaj zatvaranja arhiva”

"Zatvara se period tranzicije iz komunističkog u demokratski sustav, i to pričom da je 30. svibnja važan datum",  istaknuo je Grmoja

Objavljeno 29.06.2018
Alan Srčnik

U gotovo praznoj sabornici u petak prijepodne gotovo tri sata trajalo je izjašnjavanje o 70-tak, uglavnom Mostovih amandmana na Zakon o arhivskom gradivu i arhivima koje su iz Vlade gotovo sve odreda odbijali, dok su ‘mostovci’ poručivali kako je na djelu “podmukli pokušaj zatvaranja arhiva” iz bivše države, HDZ-ovce optuživali kako im nije do istine.

“HDZ pokazuje da mu nije do istine i želi zaštiti one koji su bili dio represivnog aparata”, istaknuo je Mostov zastupnik Nikola Grmoja, dok je državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak obrazlagao odbijene amandmane.

Mostov Miro Bulj, aludirajući na Vladimira Šeksa koji se u medijima spominjao kao mogući suradnik jugoslavenske tajne službe Udbe pod kodnim imenom “Kolega”, zakon je nazvao ‘Lex kolega’ te poručio da ga zanima kako će HDZ-ovci glasovati o zatvaranju arhiva, kada se uoči svakih izbora pozivaju na lustraciju.

Nakon što je javno upitao HDZ-ovog potpredsjednika Sabora Milijana Brkića kako će moći glasovati za takav zakon, prozvani mu je Brkić uzvratio kako ga domoljublju ne treba učiti Bulj. “Domoljublju su me učili otac i majka i svakodnevno ga svjedočim”, istaknuo je Brkić.

“Prije godinu dana ste glasovali za Mostov prijedlog otvaranja arhiva, a sada glasujete o njihovom zatvaranju”, poručio mu je Bulj.

Grmoja je pak poimence prozivao HDZ-ovce da, ne glasuju li za ovaj zakon, štite Udbine progonitelje. “Hoćete Vi gospodine Šipiću danas igrati za ‘kolegu’ ili za hrvatski narod? Vidjet ćemo kako ćete glasovati”, poručio je Grmoja HDZ-ovom zastupniku Ivanu Šipiću.

Za Vladin prijedlog zakona kazao je kako je loš i nepopravljiv, da se njime ne može promjeniti namjera da se zatvore dosjei 80 tisuća žrtava u kojima se nalaze progonitelji. “I ‘kolega’ je pronađen u dosjeu žrtve”, rekao je.

Mostu je najspornije pomicanje datuma do kojeg je gradivo dostupno, s obzirom na to da je po Mostovim zakonskim izmjenama javno arhivsko gradivo nastalo do donošenja Ustava RH 22. prosinca 1990. postalo dostupno bez ograničenja, 30 godina od nastanka, uz neke mjere zaštite osobnih podataka. Novim prijedlogom arhivi su dostupni do 30. svibnja 1990. godine.

“Zatvara se period tranzicije iz komunističkog u demokratski sustav, i to pričom da je 30. svibnja važan datum”,  istaknuo je Grmoja.

S njim se slaže i Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), koji je na zakon podnio nekoliko amandmana, a predloženi tekst nazvao “podmuklim protulustracijskim kukavičkim jajetom od zakona”.

Novim zakonom o arhivskom gradivu i arhivima omogućuje se transformacija javnog arhivskog gradiva iz tradicionalnog u digitalni oblik, definira se stvaranje, čuvanje i predaja toga gradiva u elektroničkom obliku, omogućuje preuzimanje toga digitalnog gradiva i digitalizacija usluge arhiva.

Donošenjem novog zakona predviđa se znatno smanjivanje troškova za sve javne ustanove, koje imaju obvezu čuvanja arhivskog gradiva te za gospodarstvo.

(Hina)

Tagovi: most nl,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE