Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Clickbait

SAD: Zastupnički dom danas glasuje o prekidu odvajanja imigrantskih obitelji

"Ne mislimo da obitelji moraju biti razdvojene i točka", istaknuo je Ryan

Objavljeno 21.06.2018
Alan Srčnik

Vođe republikanaca u Zastupničkom domu Paul Ryan rekao je u srijedu da će u četvrtak staviti na glasovanje zakon po kojemu se više neće odvajati obitelji migranata koji ilegalno prelaze granicu i koji “rješava” status mladih koji su u Sjedinjene Države ušli bez osobnih isprava.

“Ne mislimo da obitelji moraju biti razdvojene i točka”, istaknuo je Ryan pošto se dan ranije sastao s predsjednikom Donaldom Trumpom kojega je politika “nulte tolerancije” prouzročila takvu situaciju.

Republikanci su u većini u Zastupničkom domu, ali da bi se donio, zakon još mora proći glasovanje u Senatu gdje imaju veoma tijesnu većinu (51-49).

“Ovim našim zakonom, kada se ljude bude gonilo zbog ilegalnog prelaska granice, obitelji će ostati zajedno tijekom čitavog sudskog postupka, pod kontrolom Unutarnje sigurnosti”, dodao je Ryan.

Nacrt zakona predviđa dodatno financiranje kako bi ministarstvo unutarnje sigurnosti moglo “smjestiti te obitelji i skrbiti se za njih tijekom čitavog postupka”.

“O tome smo jučer (utorak) razgovarali s predsjednikom i nadam se da ćemo ga sutra odobriti”, rekao je Paul Ryan.

“Možemo primjenjivati naše zakone o imigraciji, a da ne razdvajamo obitelji”, istaknuo je. Bijela kuća “želi da Kongres reagira i mi to činimo”.

S druge strane, taj nacrt zakona obuhvaća i rješenje za status stotina tisuća mladih koji su ušli u zemlju bez papira, takozvanih Sanjara (Dreamers), koje je zapelo prije nekoliko mjeseci, kazao je Ryan bez drugih pojedinosti.

Tekst “rješava” status tih mladih i “otklanja brojne slabosti” zakona o imigraciji, dodao je.

Otkad je početkom svibnja obznanjena američka politika “nulte tolerancije”, 2.342 djeteta i mlada migranta odvojena su od svojih obitelji (od 5. svibnja do 9. lipnja), bježeći uglavnom od nasilja koje nagriza Srednju Ameriku.

(Hina)

Tagovi: imigranti, ryan, sad,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE