Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sport

Savez hrvatskoj rekorderki poništio dva svjetska rekorda. “Ovo je odmazda”

Zagrepčanka je za svoje nevjerojatne rezultate dobila čestitke od brojnih drugih sportaša iz Hrvatske i čitavog svijeta, ali njezini rekordi, službeno, ne postoje

Objavljeno 19.04.2022
Darija Kovačić

Hrvatica Mirela Kardašević je prije dva tjedna na Otvorenom prvenstvu Grada Zagreba postavila dva nova svjetska rekorda i time je postala vlasnica svjetskog rekorda u svakoj disciplini u bazenskom ronjenju. Kardašević je prvog dana natjecanja je u disciplini dinamika s bifin perajama (DINBF) preronila 251.2 metra da bi sljedećeg dana u disciplini dinamika s monoperajom (MONO) postavila svjetski rekord preronivši 272.7 metra.

Zagrepčanka je za svoje nevjerojatne rezultate dobila čestitke od brojnih drugih sportaša iz Hrvatske i čitavog svijeta, ali njezini rekordi, službeno, ne postoje. Naime, kako tvrde ronioci okupljeni pod inicijativom Apnea S.O.S. 2021 koja se bori za poštenje u hrvatskom ronjenju, Hrvatski ronilački savez napravio je namjerne proceduralne propuste kako bi se izravno osvetio Kardašević zbog pokretanja inicijative.

Otvoreno prvenstvo organizirao je ronilački klub DPS Zagreb koji je snosio sve troškove organizacije, a da bi natjecanje imalo puni legitimitet HRS ga je pod svojim pokroviteljstvom trebao prijaviti krovnoj svjetskoj ronilačkoj organizaciji (CMAS) te osigurati nazočnost nacionalne službe za antidoping kontrolu. To bi za Savez bilo potpuno besplatno.

Dopredsjednik Saveza uoči početka natjecanja ukinuo sponzorstvo

Dodatna važnost pokroviteljstva HRS-a za domaće natjecatelje bila je u službenom priznavanju njihovih rezultata što je preduvjet za ostvarivanje normi za ulazak u reprezentaciju. HRS je natjecanje uvrstio u svoj službeni kalendar te je objavio propozicije natjecanja, a sportska komisija saveza je sve to potvrdila.

No, kako stoji u priopćenju inicijative, izbornik i dopredsjednik HRS-a Valentino Rajković je uoči samog početka natjecanja bez ikakvog objašnjenja otkazao pokroviteljstvo natjecanja i tako mu ukinuo službeni CMAS-ov status.

“Izbornik Rajković je svjesno ukinuo preduvjete da ovo još jedino preostalo natjecanje u RH bude službeno validno u CMAS-u, odnosno na taj je način sabotirao njegove rezultate. Takva odluka se ne može tumačiti njegovim neznanjem niti nesposobnošću, niti materijalnim razlozima jer HRS ne bi potrošio ni kune, već isključivo samo kao osvetnički čin klubu “DPS Zagreb” i natjecateljima koji su izbornika Rajkovića zajedno prethodno prijavili za protustatutarno djelovanje i uzimanje novca temeljem fiktivnog obavljanja izborničkog posla”, stoji u priopćenju inicijative koja već pola godine upozorava na brojne nepravilnosti u radu HRS-a.

Savez je ovim potezom učinio veliku štetu ne samo Mireli Kardašević nego i poljskom roniocu Mateuszu Malini koji je također postavio svjetski rekord. On je u Zagreb došao o vlastitom trošku, pripremao se i sjajno nastupio, a sve to nema više nikakvu težinu.

Pokušao naknadno prijaviti natjecanje CMAS-u?

“Mireli i Matheuszu su oduzeta društvena priznanja za njihova odricanja u privatnom životu te im je učinjen i materijalni gubitak zbog ugrožavanja sponzorskih ugovora koji su njihovi osnovni izvori primanja kojima uzdržavaju svoje obitelji.

Kad je nakon natjecanja izbornik Rajković shvatio kakvu je štetu učinio svojim nerazumnim postupkom i uplašio se mogućih burnih reakcija, navodno je pokušavao naknadno srediti potrebne preduvjete za priznavanje rekorda. No, sada je jasno da to više nije moguće izvesti.

Neshvatljiva je bešćutnost izbornika Rajkovića koji se nije mogao suzdržati od želje za osvetom jednoj samohranoj majci. Pri tom ga nije bilo briga ni za ugrožavanje nacionalnog interesa gubitkom značajne međunarodne promocije niti za narušavanje ugleda Republike Hrvatske zbog sabotaže poljskog reprezentativca.

Netko će sada morati objasniti Matheuszu Malini da je uzalud platio putne troškove i boravak u RH te da je kod nas samo gubio vrijeme trudeći se napraviti vrhunski sportski rezultat. Sasvim je sigurno da će ova sramota glasno odjeknuti u međunarodnoj sportskoj zajednici”, stoji, između ostalog, u priopćenju.

Nova je to epizoda u borbi ronioca s vrhom HRS-a. Sportaši su o navodnim malverzacijama u radu vodstva Saveza obavijestili i HOO i Državno odvjetništvo, a priopćenje u kojem su prepričali ovaj najnoviji incident uputili su na sva nadležna državna tijela.

FOTO: Mirela Kardašević Facebook stranica

Tagovi: hrvatski ronilački savez, Mirela Kardašević, ronjenje, svjetski rekord,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE