Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Sljedeći tjedan u gradovima diljem zemlje predstavljanje strategija poljoprivrede i akvakulture

Nacrt strategija prvo će u utorak biti predstavljen u Vukovaru, u četvrtak i petak će uslijediti predstavljanje u Metkoviću i Splitu, a u slijedećim tjednima i u brojnim drugim hrvatskim gradovima

Objavljeno 14.06.2020
Ivona Amidžić

Ministarstvo poljoprivrede od sljedećeg tjedna započinje seriju predstavljanja nacrta budućih hrvatskih strategija poljoprivrede i strateškog razvoja akvakulture stručnoj javnosti u gradovima diljem Hrvatske, priopćeno je iz tog ministarstva.

Nacrt strategija prvo će u utorak biti predstavljen u Vukovaru, u četvrtak i petak će uslijediti predstavljanje u Metkoviću i Splitu, a u slijedećim tjednima i u brojnim drugim hrvatskim gradovima, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Strategija poljoprivrede definira ciljeve hrvatske poljoprivredne politike za razdoblje od 2020. do 2030. godine i navodi aktivnosti koje će doprinijeti ostvarenju tih ciljeva, uz opis načina na koji će se pratiti ostvarenje planiranih ciljeva te okvir za financiranje.

Njome se uvažavaju specifične potrebe hrvatskih poljoprivrednika, ali je istovremeno uklopljena u širi europski kontekst kojega određuju zajednička poljoprivredna politika Europske unije te nedavno objavljeni Europski zeleni plan, strategija “Od polja do stola” te Strategija bioraznolikosti EU-a, navode iz Ministarstva.

Strategija razvoja akvakulture za razdoblje 2020 – 2030 ima za cilj unaprjeđenja gospodarski i tržišno održivog sektora akvakulture, koji će uzgajivačima omogućiti ciljane intervencije za stratešku transformaciju sektora akvakulture u sljedećem razdoblju.

Uzimajući u obzir prirodne blagodati Hrvatske, kvalitetu vode te komparativne prednosti zbog geografskog položaja i blizinu velikih i različitih tržišta EU-a, kroz transformaciju proizvodnih procesa i unaprjeđenje proizvodnje cilj je postići veću učinkovitost vrijednosnog lanca i konkurentnosti hrvatskih proizvoda akvakulture na inozemnim i na domaćem tržištu, kažu iz Ministarstva.

Pri ostvarivanju tih ciljeva u akvakulturi poticat će se integrirani teritorijalni razvoj ruralnih i obalnih područja u kojem će se voditi briga o prirodnim resursima i gospodarskim ulaganjima koja doprinose unaprjeđenju proizvodnje i modernizaciji gospodarstva te povećanju zaposlenosti lokalnog stanovništva i podizanju životnog standarda u tim područjima, napominje se.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da su okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 osvijestile važnost samodostatnosti u proizvodnji hranom i dodatne potvrdile ispravnost ciljeva definiranih u strategijama.

“Bez rasta produktivnosti, učinkovitog korištenja resursa, oslanjanja na tehnologiju, a ne na slučajnost kod suočavanja s klimatskim promjenama i neprilikama, te pravog povezivanja primarne proizvodnje s prerađivačkom industrijom ne možemo očekivati trajni uspjeh. Zato tijekom cijelog ovog razdoblja intenzivno radimo na zadaćama koje smatramo strateškim – izmjenama zakona, smanjivanju birokratskih prepreka, razvojnom planu, digitalizaciji, uz konstruktivne sektorske dijaloge koji su nam izuzetno važni“, izjavila je Vučković.

Iz Ministarstva dodaju da su strategije poljoprivrede i akvakulture rezultat rada domaćih i stranih stručnjaka te konzultacija s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti obavljenih na nizu radionica organiziranih prošle godine. U suradnji s predstavnicima sektora utvrđena je dugoročna vizija razvoja hrvatske poljoprivrede i akvakulture te ključni problemi za koje strategije moraju ponuditi rješenje.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: akvakultura, ministarstvo poljoprivrede, poljiprivreda, strategije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE