Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Slovenija kaže da će joj sistematske kontrole na granici biti prioritet

Slovenija će tijekom ovogodišnje turističke sezone na svojoj granici s Hrvatskom izvoditi sistematsku kontrolu putnika

Objavljeno 27.06.2018
Alan Srčnik

Slovenija će tijekom ovogodišnje turističke sezone na svojoj granici s Hrvatskom izvoditi sistematsku kontrolu putnika zbog povećanih rizika vezanih na migracije, kriminal i terorizam, ali i omogućavati povremeni prelazak na tzv. ciljane kontrole u slučaju velikih gužvi, potvrdio je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova.

“Sustavni i dosljedni nadzor na našoj granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Schengenskog prostora, provodit ćemo kao i prošle godine. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da protočnost na graničnim prijelazima bude što bolja, ali upozoravam ne na račun sigurnosti”, kazao je Šefic.
Potvrdio je da će se kao i lani primjenjivati pravilo o povremenom opuštanju sistematskog pregleda vozila i putnika, u skladu s dogovorom s Europskom komisijom koji je Slovenija prihvatila i notificirala prošle godine, kad je dopuštena i mogućnost prelaska na tzv. ciljane kontrole, kako bi se promet na granici ubrzao, ali će do toga dolaziti samo povremenu i privremeno, a takav režim kontrole trajat će u ovisnosti od stanja na prijelazu, samo nekoliko sati, pojasnio je Šefic.
Odluku o povremenom prelasku na ciljane kontrole po njegovim će riječima samostalno i ovisno o situaciji donositi granična policija na pojedinom prijelazu, a u sezoni će ekipe policije na najopterećenijim prijelazima biti pojačane rezervnom i pomoćnom policijom, te prebacivanjem policajaca iz unutrašnjosti na granične prijelaze, kako bi se izbjegle gužve i osigurao nesmetan promet.
Dodao je da je takva pojačana sistematska kontrola na graničnim prijelazima s Hrvatskom potrebna s obzirom na ponešto pojačan migrantski priljev zadnjih mjeseci.
Ilegalni migranti u Sloveniju dolaze i kamionima, autobusima i kombijima, a ne samo ilegalno preko zelene granice, dodao je Šefic.

(Hina)

Tagovi: granica, kontrole, slovenija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE