Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sonja Čikotić u Nu2: Na Badnjak ’16. je Plenković rekao da će kupiti INA-u

Tajani je član EPP-a, a on svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju. U Europskom parlamentu Most neće u EPP - rekla je Čikotić

Objavljeno 25.02.2019
Alan Srčnik

Računajući s anketnim rezultatima sigurnog izbora hrvatskih političara u Europski parlament, u emisiji HRT-a i Aleksandra Stankovića, Nedjeljom u 2, jučer je gostovala buduća europska parlamentarka s liste Mosta – Sonja Čikotić, mlada politička snaga s kojom ta scena mora računati u narednim godinama.

Voditelj Stanković je na početku pročitao e-mail jednog od gledatelja, a s pohvalom na račun gošće, uz tvrdnju kako će upravo Sonja Čikotić jednoga dana biti premijerka ili predsjednica Hrvatske.

– Aktualni premijer je uveo Hrvatsku u lošu stabilnost … mladi sve više odlaze zbog nepravednog sustava, jer kod nas se ne događaju ni suše, a ni ratovi – uvodno je rekla Čikotić o trenutnom prvom čovjeku Vlade RH.

– To je jedan od razloga zašto sam se ja uključila u politiku. Premijer lažno obećaje. Godine 2016., na Badnjak, rekao je da ćemo kupiti Ina-u, a danas ju je predao u ruke Mađarima. To dovoljno govori, djela govore o ljudima, istaknula je – nadalje Čikotić.

Dotaknula se potom i predsjednice, a za koju kaže da bi morala uglednije predstavljati Hrvatsku u međunarodnim krugovima i da njome zapravo upravljaju njezini savjetnici.

Stanković je zatim Sonju Čikotić, pokušao, čini se, ‘gurnuti preko ruba’ pitanjem –  ima li Most viziju tko bi mogao biti budući predsjednik ili predsjednica, s obzirom na to da se bliže i predsjednički izbori, no gošća je istaknula da su u Mostu trenutno koncentrirani na europske izbore, te da rade na daljnjem jačanju stranke i da im je cilj na izborima za Europski parlament osvojiti i više od jednog mandata.

Pored političkih tema, Čikotić je iskreno i bez zadrške progovorila i o svome privatnom životu, a koji je po svemu sudeći nije mazio. Već kao djevojčica osjetila je na svojoj koži što znači kada život pokaže svoju grublju stranu. Istaknula je da na svemu što je postigla može zahvaliti svojoj majci i baki. Sonja Čikotić je rekla da je, nakon što je diplomirala pravo, s 24 godine, skupljala boce kako bi preživjela. Kao i tisuće drugih mladih u Hrvatskoj, Sonja se s diplomom u rukama našla pred zidom, jer nije imala člansku iskaznicu ‘odgovarajuće stranke’.

Kako ona dolazi iz Virovitičko-podravske županije, bila joj je potrebna, kaže, iskaznica HDZ-a, jer se bez nje u toj županiji ne može dobiti ni posao čistačice

Suočena s nepravdom i ne želeći ostati pasivna, Čikotić se 2013. odlučila javiti Mostu i Boži Petrovu, koji joj se javio nekoliko mjeseci poslije. I tako je započeo njezin trnoviti politički put.

Prokomentirala je i poražavajući podatke, koji govore da je na prošle izbore za Europski parlament izašlo 25 posto građana, a od tog broja samo 13 posto bili su mlađi od 30 godina.

– Mladi će sada sigurno izaći na izbore, jer im je nedavno ukraden referendum i s obzirom na to da im je prije šest mjeseci ukradena parlamentarna demokracija, kada su se neke stranke skandalozno i sramotno ‘prešetale’. To će biti referendum o samovolji Andreja Plenkovića. Mladi mogu pokazati svoju volju i mogu reći da su veoma nezadovoljni – rekla je.

Dodaje da će, ako uđe u Europski parlament, zastupati građane, nacionalne teme i interese. Također, Most neće biti dio EPP-a, ističe Čikotić.

– Tajani je član EPP-a, a on svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju. Što se tiče Srbije, njihov napredak će se uvjetovati u poglavljima 23. i 24. zbog niza otvorenih pitanja s tom zemljom.

Što se tiče političke pozicije Mosta, kaže da se nikada nisu odredili ni kao lijeva ni kao desna stranka, već da im je cilj bolji život građana.

– SDP i HDZ rade prema principu ‘zavadi pa vladaj’. Oni su najveći populisti, a mi smo realna opcija. Oni su nas zamijenili političkim patuljkom i poslušnikom kojemu je jedino bitno da zadrži jedan posto potpore birača – nastavila je.

Nakon što ju je Stanković pitao što misli o mogućim izmjenama Zakona o pobačaju, Čikotić je otkrila da će po treći put postati majka.

– Tijekom cijele prve godine života djeteta sve majke trebaju imati minimalnu naknadu 3.991,20 kuna.

Kaže da se žene u Hrvatskoj nalaze u nezavidnoj poziciji i da je majčinstvo zapravo prepreka za sigurno zaposlenje.

Što se tiče Vladina projekta Slavonija, kaže da se zapravo radi o projektu – prazna Slavonija.

Foto: HINA

Tagovi: most nl, nu2, sonja čikotić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE