Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Staljin u Rusiji nikad popularniji

Većina ispitanika širom Rusije kazala je kako pozitivno gleda na bivšeg sovjetskog vođu

Objavljeno 17.04.2019
Lucija Tokić

Većina ispitanika širom Rusije kazala je kako pozitivno gleda na bivšeg sovjetskog vođu Josifa Visarionoviča Staljina i to je najveći postotak u proteklih 20-ak godina, objavio je Levada centar u utorak.

51 posto ispitanika na Staljina gleda s poštovanjem, obožavanjem ili simpatijom, prema istraživanju najveće ruske agencije za istraživanja javnog mnijenja.

To je najveći postotak od 2001. od kada se analizira popularnost bivšeg vođe.

Tek je devet posto ispitanika opisalo svoj odnos prema Staljinu kao antipatiju ili mržnju, a 26 posto je kazalo kako nema nikakve osjećaje prema njemu.

Staljin je vladao Sovjetskim Savezom tri desetljeća. Pod njegovom vladavinom krajem 1930-ih vlasti su provele velike čistke koje su uključivale masovna smaknuća.

Dvije godine nakon čistki Sovjetski je Savez napadnut u Drugom svjetskom ratu. Zemlja je izgubila desetke milijuna ljudi. Pobjeda u tom ratu ostaje duboki izvor nacionalnog ponosa za Ruse.

Nakon Staljinove smrti 1953. Sovjetski Savez prošao je razdoblje ograničene liberalizacije i Staljinovi kipovi i drugi aspekti kulta ličnosti uklonjeni su.

(Hina)

foto: EPA/IAN LANGSDON

Tagovi: popularnost, rusija, Staljin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE