Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Subota je došla, hoćete li navečer izaći? Donosimo neke preporuke…

Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske...

Objavljeno 06.06.2020
Ivona Amidžić

Preporuke se izdaju u svrhu zaštite djelatnika i posjetitelja noćnih klubova u skladu s trenutnim stanjem epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj.

Opće preporuke

Vidljive obavijesti
Na ulazu u prostor kluba ili neposredno nakon ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su dostupne ovdje.

Pojačana osobna higijena
Potrebno je izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice. Ruke se moraju redovito prati svodom i sapunom te dezificirati.

Kašljanje/kihanje
Kod  kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju lice treba okrenuti od drugih osoba.

Dezinfekcija ruku
Na ulazu u prostor te u samom prostoru na još nekom mjestu lako dostupnom posjetiteljima, izvođačima i osoblju treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Dozator s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi 70%-tnog alkohola ili drugo dezinfekcijsko sredstvo registrirano kao antiseptik virucidnog djelovanja za primjenu na ljudskoj koži). Osoblje treba voditi brigu da dozator pravovremeno opskrbljuju novim količinama dezinficijensa kako bi ga uvijek bilo dovoljno.

Fizička udaljenost
Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (publike, izvođača i osoblja) od 1,5 metra. Razmak od 2 metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od 4 metra između publike i izvođača na sceni.

Posuđe
Čaše, ostalo posuđe i ostale predmete ne treba dijeliti s drugim osobama.

Maske za lice
Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su na poveznici.

Poželjno je da zaposlenici redovito peru ruke toplom vodom i tekućim sapunom te ih dezinficiraju.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature
Posjetitelji i osoblje trebaju prije dolaska u klub izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), zaposlenik se treba javiti nadređenom i ne dolaziti dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Posjetitelj se u slučaju pojave simptoma bolesti javlja telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine.

Organizacija rada noćnih klubova

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja
Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su gosti koji sjede ili stoje za stolovima, međusobno udaljeni 1,5 metar. Najveći broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima, organizator će odrediti sukladno veličini prostora prema kriteriju 4 m2 prostorne površine po osobi.

Rad na otvorenom
Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje rada klubova na otvorenom.

Označavanje sjedećih i stojećih mjesta
Preporučuje se da se unaprijed označe sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar.

Plesni podij
Plesni podij u funkciji prostora za ples nije dozvoljen. Na prostoru plesnog podija preporučuje se da se postave stojeći stolove tako da gosti budu udaljeni međusobno najmanje 1,5 m.

Maksimalan broj posjetitelja u noćnom klubu 

Datum NAJVEĆI BROJ LJUDI
u zatvorenim prostorima na otvorenim prostorima
od 27. svibnja 2020. 100 300
od 15. lipnja 2020. 200 500
od 1. srpnja 2020. 350 1000

Maksimalan broj osoba na otvorenim ili u zatvorenim prostorima podložan je promjeni sukladno rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja.

Prodaja i posluživanje hrane i pića
Prodaja i posluživanje hrane i pića odvija se prema preporukama za rad ugostiteljske djelatnosti. Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima dostupne su na sljedećoj poveznici.

Maksimalna zaštita posjetitelja i zaposlenika
Prilikom interakcije s posjetiteljima osoblje treba koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju priručno dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke nakon pranja vodom i sapunom.

Dvosmjenski rad
Ako je ugostiteljski objekt otvoren i danju, preporučeno je rad organizirati u dvije smjene, na način da između prve i druge smjene bude stanka od minimalno sat vremena, koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina i prostora te prozračivanje.

Pojačana higijena prostora

Prozračivanje prostora
Preporučuje se da se zatvoreni prostor prozračuje što češće, a ako je moguće, prozore ostaviti otvorenima tijekom cijelog radnog vremena kluba.

Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju
Opća preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba redovito provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Čišćenje prostora
Često dodirivane površine kao što su rukohvati na vratima i na prozorima, radne površine, ostali rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka rada kluba, a najmanje dvaput dnevno.
Detaljnije upute dostupne su na sljedećim poveznicama:

  • Bez oboljelih od COVID-19 – ovdje.
  • Osobe pod sumnjom ili oboljele od COVID-19 – ovdje.

foto: pixabay

Tagovi: COVID-19, disco, disko, epidemija, hzjz, izlazak, koronavirus, noćni klub, preporuke, vikend,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE