Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Švedska akademija izabrala nove članove nakon seksualnog skandala

Predsjednik Nobelove zaklade rekao je da bi mogao isključiti Akademiju iz dodjele nagrade za književnost ako se zbog skandala ne provedu promjene...

Objavljeno 05.10.2018
Antonela Verković

Prvi put u nekoliko desetljeća, među ovogodišnjim laureatima Nobelove nagrade neće biti onog za književnost jer je nekoliko članova Akademije podnijelo ostavku ili se povuklo u znak prosvjeda zbog seksualnog skandala, pa ona nije mogla donijeti odluku o pobjedniku.

Akademija je priopćila da je imenovala Erica Runessona, švedskog vrhovnog suca, i spisateljicu i pjesnikinju Jilu Mossaed rodom iz Irana.

Kritičari su tražili ostavku članice Akademije Katarine Frostenson, koja je udana za čovjeka koji se nalazi u središtu skandala, ali se taj slučaj ne spominje u priopćenju.

Njezin suprug Jean-Claude Arnault dobio je u ponedjeljak dvije godine zatvora zbog silovanja. On niječe sve optužbe i žali se na presudu.

Predsjednik Nobelove zaklade rekao je Reutersu prošli tjedan da bi mogao isključiti Akademiju iz dodjele nagrade za književnost ako se zbog tog skandala ne provedu promjene.

Akademijin pristup skandalu potaknuo je dvoje od 18 njezinih članova da podnesu ostavke i još nekoliko drugih da prestanu sudjelovati u njezinu radu, uključujući Frostenson.

S obzirom na to da je broj članova pao na 10, a statut propisuje da ih mora biti najmanje 12 za donošenje važnih odluka, kao što je izbor novih članova, neki od onih koji su prestali raditi za Akademiju pristali su sudjelovati u glasanju kako bi se zadovoljili propisi.

Još nedostaje šestero aktivnih članova, iako je samo dvoje formalno podnijelo ostavku.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: akademija, književnost, nobelova nagrada, švedska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE