Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Svjetski dan zaštite okoliša

Onečišćen zrak ne poznaje državne granice, pa je učinkovita politika zaštite zraka moguća samo djelovanjem na globalnoj razini!

Objavljeno 05.06.2019
Ivona Amidžić

Svjetski je dan zaštite okoliša koji se svake godine obilježava u spomen na 5. lipnja 1972. godine, kada je u Stockholmu održana Konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Ovaj dan obilježava se u više od 140 zemalja svijeta s ciljem poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta i to kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju.

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša održava se pod motom „Borba protiv onečišćenja zraka“, a cilj je potaknuti pojedince na promjenu koja izravno utječe na očuvanje zraka te, u konačnici, i na zdravlje ljudi.

Onečišćeni je zrak izazov današnjice koji zahtjeva dugoročnu strategiju te suradnju svih razina vlasti, ministarstava (promet, energetika, poljoprivreda) te gospodarskog sektora

S obzirom na to da onečišćen zrak ne poznaje državne granice, učinkovita politika zaštite zraka moguća je samo djelovanjem na globalnoj razini pri čemu se politikama i ciljanim aktivnostima nastoje smanjiti emisije koje su rezultat ljudskog djelovanja. Upravo se zato temom ovogodišnjeg svjetskog dana zaštite okoliša želi potaknuti pojedince da manjim promjenama u svakodnevnici pridonesu poboljšanju kvalitete zraka. Između ostaloga, pojedince se potiče na:

• korištenje javnog prijevoza ili dijeljenje vožnje s drugima,
• korištenje hibridnih ili električnih vozila,
• recikliranje otpada i  kompostiranje ostataka organske hrane,
• štednju energije (isključiti svjetla i kućanske aparate kada se ne koriste).

Upravo je prihvaćanje odgovornosti te ukazivanje na snagu i moć pojedinca jedna od ključnih poruka obilježavanja dana zaštite okoliša

U Hrvatskoj se kvaliteta zraka redovito prati te su svi podatci o kvaliteti zraka dostupni na Portalu o kvaliteti zraka (http://iszz.azo.hr/iskzl/). Konkretno, na portalu su dostupni podatci o koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku sa svih automatskih mjernih postaja u Republici Hrvatskoj (podatci s 22 državne i 49 lokalnih mjernih postaja) u realnom vremenu, zatim validirani podatci, Izvještaj o kvaliteti zraka kao i Planovi za poboljšanje kvalitete zraka.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je izdalo petnaesto izdanje brošure „Okoliš na dlanu I – 2019“. Ovom se publikacijom koja pomoću 34 pokazatelja daje prikaz stanja okoliša u državi, Hrvatska i ove godine pridružila globalnoj kampanji Ujedinjenih naroda s fokusom na izuzetno važnu i aktualnu temu – „Borba protiv onečišćenja zraka“ budući da je razumijevanje opsega i utjecaja onečišćenja zraka prvi korak u očuvanju zdravlja i dobrobiti populacije.

Publikacija OKOLIŠ NA DLANU 2019.

foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Tagovi: kvaliteta zraka, onečišćen zrak, svjetski dan zaštite okoliša, zaštita okoliša, zrak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE