Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Trump je “smrtno ozbiljan” oko povećanja carina Meksiku

Objavljeno 03.06.2019
Lucija Tokić

Američki predsjednik Donald Trump je “smrtno ozbiljan” oko povećanja carina Meksiku ovaj mjesec, rekao je u nedjelju Mick Mulvaney, šef osoblja Bijele kuće.

“Zapravo u potpunosti očekujem da će se carine povećati 10. lipnja najmanje pet posto”, rekao je Mulvaney u nedjelju za Fox News.

Trump je u četvrtak najavio povećanje carina od pet posto na svu uvezenu robu iz Meksika kako bi pritisnuo zemlju da zaustavi migrante koji nezakonito prelaze preko južne američke granice.

Mulvaney je javno istupio unatoč planiranom sastanku meksičkog ministra vanjskih poslova Marcela Ebrarda i šefa američke diplomacije Mikea Pompea u srijedu kojim se nastoji razriješiti kriza.

Trump je najavio nove carine u trenutku dok se Meksiko priprema ratificirati novi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama i Kanadom.

Rekao je da je meksička “pasivna suradnja” u novom valu ilegalnih migranata, prijetnja američkoj sigurnosti i ekonomiji. Carine će se uvesti 10. lipnja te će se povećavati do 10 posto do 1. srpnja “ako kriza ne posusta”, dodao je Trump.

Mulvaney je rekao u nedjelju da nema poveznice između Trumpovih naredbi i rješavanje migracijskog pitanja Meksika.

Rekao je da Meksiko treba osigurati svoju južnu granicu s Gvatemalom kako bi spriječio priljev migranata iz Latinske Amerike.

(Hina)

Tagovi: carina, donald trump,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE