Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Turska otpustila još 18 tisuća javnih službenika

to se događa uoči ovomjesečnog očekivanog ukidanja dvogodišnjeg izvanrednog stanja uvedenog nakon pokušaja puča u srpnju 2016. godine. Odluka o otpuštanju dol

Objavljeno 08.07.2018
Antonela Verković

Turska je u nedjelju otpustila više od 18 tisuća javnih službenika od kojih su pola pripadnici policije, a to se događa uoči ovomjesečnog očekivanog ukidanja dvogodišnjeg izvanrednog stanja uvedenog nakon pokušaja puča u srpnju 2016. godine.

Odluka o otpuštanju dolazi nakon pobjede turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i njegove stranke na izborima u lipnju te uoči njegove inauguracije u ponedjeljak čime kreće novi predsjednički politički sustav koji je Erdogan malom većinom izborio na referendumu u travnju prošle godine.

Otpušeno je 199 akademika sa sveučilišta diljem zemlje, kao i više od 5 tisuća pripadnika oružanih snaga.

Turske vlasti dosad su otpustile oko 160 tisuća službenika. Među onima koji su i pritvoreni njih više od 50 tisuća službeno je optuženo i čekaju dovršetak procesa u zatvoru.

Kritičari Erdogana optužuju da koristi neuspjeli puč kako bi suzbio otpor u državi, dok Ankara tvrdi da su te mjere potrebne za borbu protiv prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

(Hina)

Tagovi: otkazi, otpuštanje javnih službenika, predsjednik, turska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE