Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Turske vlasti uhitile 60 osoba zbog povezanosti s Gulenovim pokretom

Istanbulsko tužiteljstvo naredilo je privođenje osoba koje su bile među 89 osumnjičenih, te je njihovo zatvaranje rasporedilo u devet pokrajina

Objavljeno 10.09.2018
Alan Srčnik

Turske vlasti su u ponedjeljak uhitile 51 vojnika i još devet osoba zbog navodne povezanosti s Gulenovim pokretom, čiji su pripadnici prema navodima Ankare izvršili neuspjeli državni udar protiv predsjednika Tayyipa Erdogana 2016., objavila je istanbulska policija.

Istanbulsko tužiteljstvo naredilo je privođenje osoba koje su bile među 89 osumnjičenih, te je njihovo zatvaranje rasporedilo u devet pokrajina.

Vlasti redovito provode opsežne pretrage osoba za koje se sumnja da podržavaju muslimanskog klerika Fethullaha Gulena još od pokušaja državnog udara u srpnju 2016. u kojem je ubijeno 250 ljudi. Gulen niječe umiješanost.

Turska je privela oko 160,000 ljudi i oslobodila skoro pa jednak broj državnih službenika od pokušaja puča, izjavio je u ožujku UN-ov ured za ljudska prava. Od tog broja, više od 50,000 osumnjičenika je pod optužbom zadržano u zatvoru.

Zapadni saveznici su kritizirali reakciju Turske koja se odvila u izvanrednom stanju nedugo nakon što je pokušaj državnog udara ostavio posljedice u srpnju 2018.

Kritičari Erdogana ga optužuju za korištenje neuspjelog puča kao izliku za pokušaje gušenja bilo kakvih neslaganja. Turska smatra da je nužno uvesti mjere za suzbijanje prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

(Hina)

Tagovi: gulenov pokret, turska, uhićenja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE