Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Turski sud osudio suca – osuđen je za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji

Turski sud osudio je suca, dobitnika europske nagrade za ljudska prava na deset godina zatvora

Objavljeno 18.01.2019
Tamara Lemajić

Turski sud osudio je suca, dobitnika europske nagrade za ljudska prava na deset godina zatvora zbog povezanosti s mrežom koju Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016., javila je u petak turska državna agencija Anadolija.

Murat Arslan, koji je pritvoren već 22 mjeseca, osuđen je za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji, nakon što su ga tužitelji osudili za upotrebu aplikacije za šifrirane poruke ByLock.

Arslan je odbio osudu i rekao kako su svi dokazi “fabricirani”.

Turska vlada kaže kako zabranjenu aplikaciju naveliko koriste pristaše klerika Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u i Ankara ga optužuje za neuspješan državni udar.

Gulen, nekoć bliski saveznik predsjednika Tayyipa Erdogana koji je u egzilu u SAD-u od 1999., osudio je puč i negirao bilo kakvu povezanost s njime.

Vijeće Europe (VE) je 2017. Arslanu, koji je i tada bio pritvoren, dodijelilo nagradu Vaclav Havel za ljuska prava, nakon čega je Turska obustavila financiranje toga tijela. Nagradu dodijeljuje Parlamentarna skupština VE-a u partnerstvu s knjižnicom Vaclava Havela i zakladom Charta 77.

Arslan je bivši čelnik turskog sindikata sudaca i tužitelja, civilne organizacije koju je vlada ugasila nedugo nakon puča.

Od neuspjelog puča vlasti su uhitile oko 77.000 ljudi te otpustili ili suspendirali više od 150,000 vojnika, javnih službenika i drugih za koje su pretpostavljali da su povezani s pučem, uključujući i korisnike aplikacije ByLock.

Organizacije za ljudska prava i turski zapadni saveznici zabrinuti su zbog razmjera obračuna i drže da je Erdogan iskoristio puč kao povod za lov na disidente i neistomišljenike.

Turska vlada, međutim, napominje kako su sigurnosne mjere potrebne zbog težine prijetnje koja dolazi od Gulenove mreže.

(Hina)

Foto: Pixabay (Ilustracija)

Tagovi: terorizam, turska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE