Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

U Dresdenu djelomično eksplodirala bomba iz II. svjetskog rata za vrijeme deaktivacije

U gradu se tijekom građevinskih radova još uvijek pronalaze neeksplodirane bombe iz toga doba

Objavljeno 24.05.2018
Alan Srčnik

DRESDEN, 24. svibnja 2018. (Hina/dpa) – Pokušaj deaktiviranja bombe iz II. svjetskog rata zakomplicirao se u Dresdenu u četvrtak ujutro nakon što je bomba djelomice eksplodirala, rekla je policija.

Zasad nema znakova da je itko ozlijeđen u toj eksploziji. Policija upozorava da nije isključena još jedna eksplozija.

Bomba još uvijek predstavlja potencijalnu opasnost, rekla je drezdenska policija.

Operacije deaktiviranja bombe prekinute su na nekoliko sati da se bomba ohladi, rekao je policajac. Zbog odgoda stanovnici evakuirani iz svojih domova u okrugu Loebtau, smještenom na zapadnoj strani grada, u srijedu su bili ostavljeni da čekaju.

Stručnjaci su uspjeli ukloniti detonator u četvrtak prije djelomične eksplozije , ali serija iskri izazvala je spaljivanje izolacijskog materijala  i djelomičnu eksploziju.

Prije toga je ekipa za deaktiviranje morala prekinuti svoje operacije zbog rizika od eksplozije nakon što je otkriven mehanički detonator, rekla je policija.

Stručnjaci su pokušali onesposobiti 250-kilogramsku eksplozivnu napravu koja je otkrivena u utorak tijekom građevinskih radova.

Dresden je u veljači 1945. u samo nekoliko dana bio potpuno razoren grad od uzastopnih savezničkih bombardiranja u kojima je poginulo 25.000 ljudi.

U gradu se tijekom građevinskih radova još uvijek pronalaze neeksplodirane bombe iz toga doba.

Prema policijskim podacima, zbog deaktiviranja bombe evakuirano je oko 8700 građana u operaciji koja je počela u utorak navečer. Mnogi će i drugu noć morati provesti daleko od svoje kuće.

Evakuacijska zona je proširena kako bi se smanjio rizik za stanovništvo, a gradski promet je zbog operacije deaktiviranja također narušen.

 

(Hina)

Tagovi: 2. svjetski rat, bomba, dresden, drugi svjetski rat,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE