Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

U NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ cijepljenje protiv gripe isključivo uz naručivanje e-poštom

U tom zavodu cijepljenje će početi u četvrtak, 22. listopada, radnim danom od 8,30 do 15 sati - Četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe bit će, kao i proteklih godina, besplatno za određene osobe...

Objavljeno 20.10.2020
Ivona Amidžić

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ cijepljenje protiv gripe počet će u četvrtak isključivo uz naručivanje elektroničkom poštom, a starije sugrađane, kronične bolesnike i ostale vulnerabilne skupine poziva se da se cijepe kod liječnika obiteljske medicine,

Četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe bit će, kao i proteklih godina, besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe, podsjeća u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“ i ističe da distribuira trenutačno dostupnu količinu cjepiva liječnicima obiteljske medicine u Domovima zdravlja na području grada Zagreba.

U tom zavodu cijepljenje će početi u četvrtak, 22. listopada, radnim danom od 8,30 do 15 sati, isključivo uz naručivanje elektroničkom poštom na adresi gripa@stampar.hr.

U priopćenju pozivaju starije sugrađane, kronične bolesnike i ostale vulnerabilne skupine da se, radi zaštite vlastitog zdravlja, a zbog epidemiološke situacije i velikog broja osoba koje dolaze na testiranje na covid-19 u Mirogojsku cestu 16, ipak odluče cijepiti kod svojeg liječnika obiteljske medicine.

Cjepivo će se distribuirati dva puta, ističe se u priopćenju i dodaje kako se protiv gripe nije kasno cijepiti ni u studenome i u prosincu te da nema potrebe stvarati pritisak na liječnike u listopadu, kada se raspolaže tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

Cijepljenje je besplatno za osobe u dobi iznad 65 godina, zdravstvene radnike i trudnice, štićenike i radnike domova za starije osobe. Besplatno je i za osobe s kroničnim bolestima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu. Ako se osobe za koje je cijepljenje preporučeno ne mogu cijepiti zbog svojega zdravstvenog stanja (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti njima bliske osobe, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

Oni koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako sami kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni treba imati privatni recept za cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta. Cjepivo treba prema uputama čuvati na temperaturi hladnjaka i prenositi ga.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe u skladu je s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prošloj sezoni, stoji, među ostalim, u priopćenju.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: cijepljenje, e-mail, elektronička pošta, gripa, naručivanje, nzjz, nzjz „Dr. Andrija Štampar“,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE