Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

U Rusiji više od 1,5 milijuna potpisa protiv povišenja dobi umirovljenja

Brojni Rusi i dalje rade nakon doba za odlazak u mirovinu.

Objavljeno 18.06.2018
Alan Srčnik

Peticiju protiv povišenja dobi umirovljenja u Rusiji najavljeno prošlog tjedna, prvo nakon 90 godina, potpisalo je do  ponedjeljka više od 1,5 milijuna osoba, navodi web stranica Change.org.

Gotovo istovremeno s početkom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, vlada je u četvrtak najavila veliku reformu kojom bi se odustalo od socijalnih tekovina sovjetskog doba, kojima su Rusi ostali privrženi, čime bi se razbio tabu što je Vladimir Putin pažljivo izbjegavao.

Doba umirovljenja je određeno 1932. i od tada se nije mijenjalo. Ono je među najnižima u svijetu, 55 godina za žene i 60 za muškarce.

Reforma koju je najavio premijer Dmitri Medvedev predviđa postupno povišenje od 2019. da bi ono doseglo 65 godina za muškarce 2028. i 63 godina za žene 2034.

Medvedev je objasnio tu reformu, koja bi uskoro trebala biti predložena u parlamentu Dumi, da će omogućiti raspolaganje dodatnim sredstvima za povišenje mirovina, koje su sada ograničene na nekoliko stotina eura, ili samo desetak.

Brojni Rusi i dalje rade nakon doba za odlazak u mirovinu.

“Danas ne postoji temelj za povišenje doba umirovljenja u Rusiji i problemi proračunskog deficita i financiranja mirovinskih fondova moraju se riješiti drugačije”, navela je unija ruskih sindikata “Konfederacija rada” koja je prošlog tjedna pokrenula peticiju protiv te mjere. “Sve ankete pokazuju da je stanovništvo Rusije protiv povišenja doba umirovljenja”, naglašavaju autori i pozivaju ruske vlasti da spriječe pogoršanje normi i socijalnih jamstava stečenih u prošlosti”.

U nekoliko ruskih gradova su tijekom vikenda održani prosvjedi protiv te odluke ruske vlade, prenose ruski mediji.

Pravo prosvjedovanja je oštro ograničeno tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva koje se održava pod jakim mjerama sigurnosti do 15. srpnja.

(Hina)

Tagovi: rusija, umirovljenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE