Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

U Sisku razvijaju prototip štita od svemirskog zračenja

Grupa mladih znanstvenika u Sisku želi razviti prototip štita od svemirskog zračenja, testirati ga i ponuditi tvrtki koja planira putovanje na Mars

Objavljeno 20.05.2019
Lucija Tokić

Grupa mladih znanstvenika u Sisku želi razviti prototip štita od svemirskog zračenja, testirati ga i ponuditi tvrtki koja planira putovanje na Mars, ispričao je za Jutarnji list Jurica Kundrata, FER-ovac, doktor znanosti i privremeni voditelj stručnog tima od pet znanstvenika koji će voditi budući Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju u Sisku.

Osim voditelja Kundrate, dio tima činit će i Damijan Cerinski te Jakov Baleta, stručnjaci na području dinamike fluida s FSB-a, zatim Franjo Kozina, stručnjak za legure s Metalurškog fakulteta u Sisku te Fran Merzel, kemičar s KIT-a. Profesori, doktori znanosti, neki u ranim tridesetima, a neki i mlađi, u Sisku planiraju razvijati akademske ideje i nuditi ih globalnim tvrtkama, navodi dnevnik.

Prvi veliki projekt Centra, ističu, neće biti lansiranje rakete ili gradnja svemirskog broda, nego razvoj zaštite od svemirskog zračenja. Kundrata je doktorirao na toj temi, a u svojoj disertaciji predstavio je rješenje – štit sastavljen od zavojnica koje odbijaju zračenje stvarajući magnetsko polje. Primijeniti se to može, veli, na letjelice, satelite i svemirska odijela. Kad razviju prototip planiraju ga predstaviti tvrtki za raketni biznis SpaceX, milijardera Elona Muska, koji najavljuje putovanja na Mars.

“Da, to je neki veliki plan, ali na tome treba puno raditi. Osmisli smo program, a ideja je da se ne bavimo istraživanjem nego da razvijamo proizvode koji su primjenjivi. Kad se centar otvori, razvoj pasivne i aktivne zaštite od svemirskog zračenja bit će naš fokus”, istaknuo je Kundrata za Jutarnji.

Zasad rade u prostorima Metalurškog fakulteta u Sisku, a tamo će i ostati sve dok se ne otvori svemirski centar, čija je gradnja predviđena na prostoru bivše vojarne u Lađarskoj. Kako doznaje Jutarnji list, to bi se trebalo dogoditi u iduće dvije godine s investicijom od 20 milijuna kuna iz fondova EU.

(Hina)

foto:  EPA/NASA/JPL-Caltech

Tagovi: mars, sisak, svemir, zračenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE