Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Uhićen umirovljeni general Armije BiH Ramiz Dreković

Državno tužiteljstvo Drekovića tereti za ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti počinjene na području općine Kalinovik

Objavljeno 05.12.2018
Lucija Tokić

Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković uhićen je danas u Sarajevu pod sumnjom da je počinio ratne zločine, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Drekovića (62) su uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i nakon toga je priveden u državno tužiteljstvo koje ga tereti za ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti počinjene na području općine Kalinovik.

Osumnjičen je da je kao zapovjednik 4. korpusa Armije BiH u proljeće 1995. izdao nalog topništvu za neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik. U topničkim napadima počinjenim u svibnju i lipnju, kako navode iz državnog tužiteljstva, ubijeno je 15-godišnje dijete, a veći broj djece i odraslih civila je ranjeno te je prouzročeno veliko materijalno razaranje.

U Tužiteljstvu BiH ocjenjuju kako je Dreković ovime prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

Dreković je odmah na početku rata u BiH postao zapovjednik obrane bihaćkog područja i prvi zapovjednik 5. korpusa Armije BiH koji je tamo nešto kasnije formiran.

Nakon toga je 1994. godine premješten na dužnost zapovjednika 4. korpusa zaduženog za područje Hercegovine.

Umirovljen je 1997. u činu general-bojnika, a nakon rata bio je na dužnosti savjetnika u vladi Federacije BiH.

(Hina)

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: armija bih, Ramiz Dreković, ratni zločini,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE