Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Uz najavu obaveznih covid-potvrda, Beroš poslao otvoreno pismo

Beroš: "Naša zajednička profesionalna i ljudska obveza, naša zvanja i poziv, te nadasve misija je pomagati ljudima da štite svoje zdravlje"

Objavljeno 13.09.2021
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš uputio je u nedjelju otvoreno pismo kolegama u zdravstvenom sustavu uz najavu da će liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći doći ako su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test na covid-19.

“Naša zajednička profesionalna i ljudska obveza, naša zvanja i poziv, te nadasve misija je pomagati ljudima da štite svoje zdravlje, a kad ih bolest ugrozi, na svima nama je stručno i odgovorno skrbiti o njima i liječiti ih. Mi smo tu obvezu prihvatili i tim ciljevima moramo prilagoditi organizaciju zdravstvenog sustava i prilagođavati naš svakodnevni rad okolnostima i uvjetima u kojima živimo i djelujemo.

Kao jedan od vas, a sada na dužnosti ministra zdravstva Republike Hrvatske, najodgovorniji sam za organizaciju i učinkovito funkcioniranje našeg zdravstvenog sustava kojeg financiraju građani ove zemlje. Za svoj rad i rezultate njima smo odgovorni”, istaknuo je Beroš u otvorenom pismu.

U bolnice se dolazi na liječenje, a ne po zarazu

Ministar Beroš dodao je i kako jesen donosi novi val epidemije, povećavaju se brojevi zaraženih osoba covid-19 virusom, sve je više oboljelih na bolničkom liječenju i respiratorima, ali i umrlih.

“Nažalost, nove žrtve virus pronalazi uglavnom među necijepljenima. Građani koji su preboljeli zarazu i oni koji su imunitet stekli cijepljenjem za sada uspješno odolijevaju izazovima zaraze ili težim oblicima bolesti ako ih ipak virus zahvati. Među zaraženima je i sve više mlađih osoba. To je ono što nas upozorava da sve opasnosti od zaraze nisu minule”, upozorio je.

Podsjetio je da u Hrvatskoj nema obveznog cijepljenja u ovom trenutku te da je to stav Vlade, a da je odluka o cijepljenju “na svakom građaninu ponaosob”.

“Svatko mora biti svjestan posljedica svoje odluke, prihvatiti rizike koje sobom nosi zaraza”, naglasio je.

Za sve u zdravstvenom sustavu, napomenuo je, pacijenti i njihova zaštita su na prvom mjestu.

“U bolnice se dolazi na liječenje, a ne po zarazu. To je glavni razlog zašto poduzimamo učinkovite mjere kojima osiguravamo najveću moguću zaštitu svakom djelatniku i svakom pacijentu”, istaknuo je.

Beroš je rekao i kako se svim građanima mora pružiti mogućnost zaštite zdravlja i sigurnost liječenja oboljelih. “Nitko i ništa ne smije ugrožavati zdravstveni sustav u obavljanju njegovih temeljnih zadaća, bilo da je riječ o članicama i članovima zdravstvenog sustava ili korisnicima njegovih usluga”, dodao je.

Očekujem aktivni doprinos svakoga

Istaknuo je i da svatko ima pravo na svoj izbor te podsjetio da je Vlada osigurala besplatno i svima dostupno cjepivo protiv covid-19 koje je plaćeno “zajedničkim novcem”.

Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su ili cijepljenje ili preboljenje bolesti ili negativan test na covid-19, poručio je ministar Beroš u pismu kolegama.

“Naša zajednička obveza je da svoj svakodnevni profesionalni rad prilagodimo uvjetima u kojima živimo i djelujemo”, rekao je i dodao: “Čuvajući svoje osobne slobode i demokratska prava moramo poštovati i druge članove zajednice, njihova prava, posebno na zdravlje i život. To je naša obveza, ljudska i profesionalna, na koju smo se zavjetovali. I moramo je održati!”.

Također je dodao da će sve u zdravstvenom sustavu pripremiti tako da funkcionira “na zadovoljstvo zaposlenika i pacijenata”.

“Cjepiva imamo, testova također, a vjerujem i dobre volje svih da stvorimo sigurno okružje za sve nas. Očekujem aktivni doprinos svakoga od vas. Samo tako možemo uspjeti”, poručio je Beroš kolegama.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, cijepljenje, covid, potvrda, zdravstveni djelatnici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE