Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Vatikan se modernizirao, stražari će se manje znojiti

Vatikanska Švicarska garda prastare željezne kacige zamijenila onima iz 3D printera

Objavljeno 23.01.2019
Lucija Tokić

Vatikanska Švicarska garda, šareno odjevena mini-vojska koja štiti Papu, imat će hladnije glave s obzirom na to da su prastare željezne kacige zamijenili onima iz 3D printera.

Nove kacige, izrađene od termoplastike, jučer su podijeljene stražarima, na 513. godišnjicu njihova osnutka 1506. godine, objavio je Vatikan.

Po izgledu su kacige gotovo identične prošlima, ali nose grb Pape Julija II., koji je prvi koristio stražu za svoju osobnu zaštitu.

Jedna od glavnih prednosti nove kacige je da se neće jako zagrijavati poput onih željeznih, što znači da će se stražari manje znojiti, poručio je glasnogovornik Urs Breitenmoser.

Internetska stranica Swissinfo.ch prenosi da su stare kacige, izrađene u Austriji, bile teške gotovo dva kilograma, a nove, izrađene u Švicarskoj, teže tek nešto više od pola kilograma.

Švicarska garda nosi svoje ceremonijalne uniforme sačinjene od žutih, crvenih i plavih pruga na službenim događajima poput papinih misa ili posjeta stranih državnika.

Straža broji 110 muškaraca, koji se obično odijevaju u svakodnevnu i jednostavniju odjeću, uniforme s plavim plaštom i beretkom.

(Hina)

foto: Pixaby (ilustracija)

Tagovi: garda, kacige, švicarska, vatikan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE