Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

VIDEO: Golemi asteroid eksplodirao je iznad Zemlje

Drugi najveći asteroid u zadnjih 30 godina: Energija udara od 173 kilotone, što je 10 puta više energije od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu

Objavljeno 20.03.2019
Lucija Tokić

Drugi najveći asteroid koji je udario Zemlju u zadnjih 30 godina je prošao neopaženo, sve dosad, prenosi Glas Dalmacije.

Otprilike oko podneva po lokalnom vremenu (u Hrvatskoj bi to bilo oko 11 sati), 18. prosinca, asteroid je projurio kroz atmosferu brzinom od 32 km/s veoma strmom putanjom od 7 stupnjeva, izvještava BBC.

Veličine nekoliko metara, asteroid je eksplodirao 25.6 kilometara iznad Zemljine površine, oslobodivši energiju od 173 kilotone.

“Ovaj je asteroid imao samo 40% energetskog oslobađanja Čeljabinskog meteora, a sve se zbilo iznad Beringovog mora, tako da nije imao jednak učinak niti bio dovoljno vidljiv da bi se pojavio u vijestima”, rekao je Kelly Fast, menađer programa za promatranje objekata u blizini Zemlje iz NASA-e.

Od posljedica udara Čeljabinskog meteora ozlijeđeno je oko 1500 osoba, razbijeni su prozori i oštećene zgrade na širem području šest okolnih gradova

Podsjetimo, Čeljabinski meteor uletio je 15. veljače 2013. godine, u Zemljinu atmosferu nad gradom Čeljabinskom u središnjoj Rusiji, brzinom od oko 18 km/s, znači skoro upola sporije nego spomenuti meteor s kraja prošle godine. On je prilikom eksplozije oslobodio energiju koja je bila znatno veća, čak 440 kilotona.

Promjer mu je bio skoro 20 metara, a od posljedica udara ozlijeđeno je oko 1500 osoba, razbijeni su prozori i oštećene zgrade na širem području šest okolnih gradova što je bilo vrlo neugodno, jer su tamošnje temperature bile od -6 do -20 °C.

Snimke meteora obišle su svijet u samo nekoliko sati, a na nekima se osim velikog vatrenog traga na nebu vidi i bljesak nevjerojatne jačine koji je obasjao Čeljabinsk poput reflektora.

Prema BBC izvješćima, zračne snage SAD-a su prvi put prošle godine izvijestile kako su detektirale vatrenu masu na svojim saletitima. NASA-in znanstvenik, Kelly Fast, dostavio je vijesti na 50. Konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti u Texasu ovog tjedna.

Do 2020. godine, NASA planira pratiti 90% objekata u blizini Zemlje većih od 140 metara promjera, ali upravo su manji asteroidi ti koji bi nas trebali zabrinjavati. Ne samo da su učestaliji, već se mogu pojaviti i bez upozorenja, kao što se dogodilo i na 18. prosinca te kad je pao Čeljabinski meteor. Manji asteroidi ne prijete cijeloj Zemlji, ali mogu izazvati štetu i ozljede ako padnu u naseljeni predio.

Ima puno posla na ovom području kao i nekoliko mogućih rješenja. Kamera za snimanje objekata u blizini Zemlje, “NEOCam”, ime je za posebnu misiju predloženu za promatranje manjih objekata, ali NASA ju zasad još nije odredila za lansiranje.

U međuvremenu, ako teleskopi primijete asteroid koji prijeti Zemlji, astronomi vježbaju koji bi bio njihov protokol u toj situaciji.

meteor_18.prosinca2018._20032019_glasdalmacije

(NASA, Gizmodo, Twitter: Simon Proud)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: ateroid, meteor, nasa, udar, zemlja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE