Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Von der Leyen: Omikron bi do polovice siječnja mogao biti dominantan u Europi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u utorak da se ta varijanta širi "brzinom koju još nismo vidjeli ni s jednom drugom varijantom"

Objavljeno 15.12.2021
Ivona Amidžić

Nova varijanta koronavirusa, omikron, mogla bi postati dominantna u Europi do polovice siječnja, upozorila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dodajući da sada ima dovoljno cjepiva za sve Europljane.

S obzirom na brzo širenje slučajeva zaraze omikron varijantom, “znanost nam kaže da možemo očekivati da omikron postane dominantna varijanta u Europi do polovice siječnja”, rekla je von der Leyen pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u utorak da se ta varijanta širi “brzinom koju još nismo vidjeli ni s jednom drugom varijantom”, pozivajući da se koriste sva sredstva protiv covida kako bi se izbjeglo da zdravstveni sustavi u europskim zemljama budu brzo pod prevelikim pritiskom, posebno s približavanjem Božića i Nove godine.

“Ali tijekom protekle godine marljivo smo radili i postigli puno toga. I stoga je Europa sada u boljoj poziciji za borbu s virusom”, rekla je, uoči samita europskih čelnika u Bruxellesu.

“U prvom redu, sada imamo dovoljno doza cjepiva za svakog Europljana”, naglasila je Ursula von der Leyen, podsjetivši da je 66,6 posto populacije EU-a primilo dvije doze cjepiva protiv covida-19 i da je trenutno treća doza “najbolja zaštita protiv nove varijante”.

“Sada je najvažnije povećati broj cijepljenih osoba u Europi što je brže moguće” jer će se “cijena koju ćemo platiti ako ljudi nisu cijepljeni i dalje povećavati”, posebno s dolaskom blagdana.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, dominantan soj, eu, omikron, von der leyen,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE