Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Vozači u Belgiji koji se “navigiraju” putem mobilnih aplikacija, mogli bi platiti “masnu” kaznu

Belgijski vozači koji se služe aplikacijama za navigaciju poput Vaze-a i Google maps-a, riskiraju kaznu od 55 eura

Objavljeno 23.09.2018
Josipa Maksimović

Vozači u Belgiji, koji se putem mobilnih aplikacija za navigaciju poput Vaze-a ili Google maps-a snalaze, mogli bi uskoro početi plaćati kazne, što je jedna općina već i učinila na opće čuđenje i pitanje je li to zakonito.

Općina Kortenberg u Flandriji, smještena dvadesetak kilometara istočno od Bruxellesa uz autocestu prema belgijskoj prijestolnici, postavila je na svoje ulice inteligentne kamere koje mogu očitavati i prepoznavati registarske pločice, a sve kako bi smanjili gužve na svojim ulicama.

Svi oni koji ne stanuju u toj općini, a voze se kroz nju u vrijeme prijepodnevne i poslijepodnevne ‘špice’ riskiraju kaznu od 55 eura. Većina tih vozača koristi se mobilnim interaktivnim aplikacijama koje ih upozoravaju na zastoje na autocesti i predlažu im alternativne pravce ulicama te općine.

U toj općini kažu da nema skrivenih namjera kojih je svrha uhvatiti vozače u zamku i tvrde da su na ulicama postavljena jasna upozorenja tako da vozači mogu na vrijeme promijeniti pravac i izbjeći kaznu.

S obzirom da frankofoni stanovnici Belgije vrlo rijetko govore nizozemski jezik, službeni jezik u Flandriji, mnogi od njih i ne razumiju da se izlažu mogućnosti kazne.

U općini se hvale da su uspjeli prepoloviti promet kroz mjesto, a za njihovim primjerom povelo se još nekoliko općina koje najavljuju slične mjere.

Međutim, bruxelleska odvjetnica Nathalie de Wulf upozorava da takvim potezima općine zlorabe svoje ovlasti.

“One izlaze izvan okvira prava i njihovih nadležnosti. Postoji načelo jednakosti Belgijanaca pred zakonom i svi imaju pravo na slobodno kretanje na cijelom teritoriju. Postavlja se, dakle, pitanje zašto neke registarske pločice mogu, a neke druge ne mogu prometovati tim ulicama, zašto u određeno doba dana mogu svi, a u drugo doba dana samo neki itd.”, kaže odvjetnica Nathalie de Wulf za belgijsku frankofonu javnu radio-televiziju RTBF.

(Hina)

Tagovi: auto, Belgija, navigacija, zakon,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE