Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Vučković: RH za individualan pristup u gospodarenju šumama

“Još ću jednom istaknuti potrebu da se osigura individualan pristup gospodarenju šumama i da je potrebno prepoznati pojedinačne napore i startne pozicije država članica..."

Objavljeno 15.11.2021
Ivona Amidžić

Hrvatska se zauzima za individualan pristup u gospodarenju šumama kako bi se prepoznali pojedinačni napori i startne pozicije zemalja članica EU-a, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica poljoprivrede i ribarstva Marija Vučković.

“Danas ćemo raspravljati i donijeti zaključke o strategija EU-a za šume do 2030. godine. Hrvatska će ovu prigodu iskoristiti kako bi naglasila i podržala napore predsjedništva Vijeća da se prepoznaju stavovi država članica”, izjavila je ministrica Vučković prije početka sastanka ministara poljoprivrede država članica EU-a.

“Još ću jednom istaknuti potrebu da se osigura individualan pristup gospodarenju šumama i da je potrebno prepoznati pojedinačne napore i startne pozicije država članica kako bismo svi zajedno ostvarili važne zajedničke ciljeve u ovom području”, dodala je ministrica Vučković.

Prema strategiji o šumama, čiji je nacrt Komisija predstavila u srpnju ove godine i koja je jedna glavnih inicijativa u okviru europskog zelenog plana, pozornost treba usmjeriti na konkretna djelovanja za povećavanje površine i kvalitete šuma u EU-u te na jačanje njihove zaštite, obnove i vitalnosti.

Strategijom se EU obvezuje na strogu zaštitu prašuma i starih šuma, obnovu degradiranih šuma i gospodarenje na održiv način. U Strategiji je predviđen i razvoj programa plaćanja vlasnicima šuma i upraviteljima ako osiguravaju alternativne usluge ekosustava, npr. održavaju dijelove svojih šuma netaknutima.

U strategiji se utvrđuju vizija i konkretne mjere za povećanje količine i kvalitete šuma u EU-u te za jačanje njihove zaštite, obnove i otpornosti. Cilj joj je prilagoditi europske šume novim okolnostima, ekstremnim vremenskim uvjetima i velikoj nesigurnosti koje donose klimatske promjene. Bez toga šume ne bi mogle nastaviti ispunjavati svoje socioekonomske funkcije i podupirati ruralna područja i zajednice.

Ministrica Vučković je najavila da će Hrvatska ponoviti svoje višekratne zahtjeve da se privremene mjere državnih potpora u svinjogojstvu produlje do kraja 2022. godine i da se poveća visina potpora.

Sektor svinjogojstva je teško pogođen pandemijom koronavirusa, zbog čega je Komisija donijela privremeni okvir za mjere državnih potpora.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: gospodarenje šumama, ministrica, šume, vučković marija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE