Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

WJC pozdravio komemoraciju žrtvama holokausta Katoličke Crkve

"Neprihvatljivo je dopustiti ponovno jačanje antisemitizma", izjavio je izvršni direktor WJC-a Robert Singer u reakciji na komemoraciju

Objavljeno 31.01.2019
Ivona Amidžić

Svjetski židovski kongres (WJC) duboko pozdravlja dosad nezabilježenu i snažnu komemoraciju Katoličke Crkve u Hrvatskoj u počast žrtvama holokausta. Ohrabren je govorom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je poručio da je neprihvatljivo dopustiti ponovno jačanje antisemitizma, izjavio je izvršni direktor WJC-a Robert Singer.

“Židovski svijet je 74 godine bio duboko zabrinut što je Katolička crkva u Hrvatskoj slavila ustaše i strašne zločine počinjene zajedno s nacistima, a opetovano zataškavala tragedije koje su pretrpjele židovske zajednice i druge manjine tijekom Drugog svjetskog rata”, rekao je Singer.

“U trenutnoj klimi rastućeg antisemitizma i revizionizma holokausta u Europi, suštinski je važno da se Katolička crkva u Hrvatskoj suoči sa zločinima i osigura da se počinitelji istih ni na koji način ne rehabilitiraju. Ključno je da Crkva surađuje s vladom, ruku pod ruku sa židovskom zajednicom i prestane skrivati povijest i slaviti nacističke suradnike.”

“Službena komemoracija održana 24. siječnja u Katedrali u Zagrebu bez sumnje je ohrabrujući i gotovo čudesni korak Crkve u adresiranju najmračnijih trenutaka u prošlosti, što je židovska zajednica u Hrvatskoj čekala više od sedam desetljeća”, dodao je Singer.

Singer se zahvalio Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj na jedinstvenom potezu i izrazio nadu da je to “početak nove ere sjećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma u zemlji.”

 

(Hina)

foto: Hina Edvard ŠUŠAK/ es

Tagovi: antisemitizam, katolička crkva, komemoracija, WJC,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE