Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Za jednu noć u manifestaciji se ujedinilo više od 250 institucija

"Noć muzeja" otvorena u zagrebačkom MSU: sudjeluje više od 130 gradova i općina

Objavljeno 01.02.2019
Ivona Amidžić

Četrnaesto izdanje Noći muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama. U manifestaciju su se uključile i odgojno-obrazovne institucije, kulturne udruge i zaklade, crkve, samostani, klinike, bolnice te nacionalni parkovi i parkovi prirode.

U ovogodišnjoj Noći muzeja sudjeluje oko 130 gradova i općina u Hrvatskoj, dvije lokacije u Bosni i Hercegovini i više od 250 muzeja i drugih baštinskih institucija, od kojih je četrdesetak u Zagrebu.

Tema koja objedinjuje njihove programe je “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”.

Predsjednica HMD-a Vlasta Krkec ponosna je što je svake godine sve više sudionika, a ove je godine tema digitalizacije privukla posebno velik broj sudionika. “Inovacija je u smislu našeg povezivanja, spontanog i sustavnog pružanja novih proizvoda i novih oblika suradnje s našim posjetiteljima. One institucije koje su afirmirane, učinili smo još poznatijima, a one nepoznate izveli smo na hrvatsku muzejsku scenu”, ocijenila je Osrečki Jakelić.

Dodala je kako se često govori o društvenim problemima digitalizacije i izolacije, no da je odgovor publike upravo suprotan. “Noć muzeja sa svim svojim suvremenim programima postalo je mjesto okupljanja i druženja – muzealaca s muzealcima, muzealaca s publikom, publikom među sobom”, naglasila je.

Noć muzeja – nekad skromna, danas prestižna

Voditeljica Noći muzeja Vesna Jurić Bulatović također je izrazila ponos zbog uspjeha ove manifestacije koja je “od nečega skromnoga, postala pitanje prestiža”. “Ponosni smo što će tisuće ljudi izaći na ulice gradova i mjesta, samo s jednim ciljem – uživanja u programima kulturnih institucija”, istaknula je.

Državni tajnik pri ministarstvu kulture Ivica Poljičak ustvrdio je kako je ovogodišnja tema Noći muzeja intrigantna jer, smatra, inovacija i digitalna budućnost nisu samo budućnost, već i stvarnost, sadašnjost i suvremenost.

Robotika i MSU

Posjetitelji su u MSU počeli stizati i prije službenog otvorenja, a dočekao ih je prigodan program koji će im približiti teme poput robotike, umjetne inteligencije, programirane i kinetičke umjetnosti, strojne ekologije i mikroračunala.
Uz 13 besplatnih stručnih i tematskih vodstava po svim aktualnim izložbama MSU-a, posjetitelje očekuju i filmske projekcije, PAP plesni performans, kreativno-edukativne radionice te otvorenje nove interaktivne izložbe tehnologijmuzej slavonijea pod nazivom “STEM Revolucija”.

U osječkim muzejima bogat program za „Noć muzeja“

Osječki muzeji su u petak navečer pripremili niz zanimljivih izložbi, radionica i drugih događanja.

Kako je rekao Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije, jednog od najstarijih i najvećih muzeja otvorenog tipa u Hrvatskoj, u tom muzeju posjetitelji imaju priliku, među ostalim, vidjeti izložbe “Antički lapidarij”, “Tvrđa u Osijeku” i “Veliki rat i 1918. diskontinuitet, kontinuitet, nasljeđe“.

Istaknuo  je “Prezentaciju digitaliziranih osječkih novina na njemačkom jeziku’ i predstavljanje kataloga ‘Tikvice! Zbirka tikvičarstva Etnografskog odjela’

(Hina)

foto: Hina (Lana SLIVAR DOMINIĆ)

Tagovi: digitalizacija, hmd, MSU, Noć muzeja, Vlasta Krkec,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE