Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

ŽDO se žali na oslobađajuću presudu Slavici, traži da Vrhovni sud ukine presudu

Šibenski ŽDO smatra kako su u presudi pogrešno interpretirani iskazi većeg broja vještaka i svjedoka

Objavljeno 16.06.2018
Alan Srčnik

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u žalbi protiv presude zadarskog Županijskog suda kojom je Dražen Slavica oslobođen krivnje za stradavanje vatrogasaca na Kornatu 2007., predlaže da Vrhovni sud prihvati žalbu i ukine pobijanu presudu te predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno raspravljanje i odluku, priopćili su u petak iz ŽDO-a u Šibeniku.

Šibenski ŽDO ne navodi identitet oslobođenog okrivljenika.

‘Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je krajem svibnja žalbu protiv presude Županijskog suda u Zadru kojom je okrivljenik oslobođen optužbe da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.  Žalba je podnesena zbog čitavog niza bitnih povreda odredaba kaznenog postupka te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja’, navodi se u priopćenju.

Šibenski ŽDO smatra kako su u presudi pogrešno interpretirani iskazi većeg broja vještaka i svjedoka jer mnogi svjedoci o istim i važnim okolnostima iskazuju bitno drugačije od optuženika, dok su u presudi izostali razlozi čije se iskazivanje prihvaća i zašto.

‘U odnosu na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, državno odvjetništvo u žalbi ukazuje na niz činjenica koje su jasno istaknute tijekom postupka a koje je sud zanemario jednako kao što sud nije prihvatio sukladne iskaze svjedoka koji su od početka iskazivali jednako i koji su potvrđeni brojnim dokazima. Državno odvjetništvo smatra i da je sud nekritički prihvatio obranu optuženika danu na raspravi te da postoje razlike u optuženikovoj obrani i iskazima svjedoka prilikom izjašnjavanja o istim okolnostima’, navode iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

U ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru, vatrogasni zapovjednik iz Šibenika Dražen Slavica krajem travnja je po drugi put nepravomoćno oslobođen krivnje za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu 2007. godine, a nakon čitanja presude šibenski državni odvjetnik Zvonko Ivić najavio je žalbu Vrhovnom sudu.

Na početku obrazloženja presude predsjednik sudskog vijeća Boris Radman rekao je da ničim nije dokazano da je počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret u optužnici.

Slavica je jedini optužen za stradanje 13 vatrogasaca, među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog. U rujnu 2013., na zadarskom Županijskom sudu, nepravomoćno je oslobođen, ali je Vrhovni sud u travnju 2016. zbog formalnog propusta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje koje je na Županijskom sudu u Zadru trajalo više od godinu i pol.

Saslušani su novi svjedoci, a stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković novim su vještačenjem utvrdili da su vatrogasci stradali u požaru s eruptivnim efektom.

 

(Hina)

Tagovi: kornati, slavica, ždo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE