Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Živi zid prijavio Plenkovića i Marića Povjerenstvu za sukob interesa

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i glavni tajnik Tihomir Lukanić u petak su Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa predali prijavu protiv premijera

Objavljeno 24.08.2018
Alan Srčnik

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i glavni tajnik Tihomir Lukanić u petak su Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa predali prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića, jer je javnost obmanjivao o broju sastanaka sa članovima skupine Borg u Vladi, te ministra financija Zdravka Marića, zbog sastanaka s Ivicom Todorićem i članovima Borga.

“Plenković se sastajao sa skupinom Borg u zgradi Vlade prvi put 26. veljače na večer, 28. veljače, 6. ožujka, 23. ožujka i 24. ožujka. Znači, sedam puta, a 29. ožujka skupina Borg imala je sastanak u zgradi Vlade bez premijera jer je tada bio na putu izvan zemlje. Iz svjedočenja se naziru još neki sastanci, ali bez datuma i bez sudionika na tim sastancima”, rekao je Sinčić novinarima prije nego što je predao prijavu Povjerenstvu.

Sinčić drži da je Plenković u sukobu interesa jer, s jedne strane radi za državu, a s druge strane dozvoljava skupini svojih prijatelja, predvođenih Borisom Šavorićem, i prijateljima Martine Dalić da sebi dodjeljuju unosne poslove, pišu zakon i na osnovu toga si dodjeljuju unosne poslove.

“Premijer je lagao, obmanjivao je javnost. Sve je od samog početka pokušao zataškati sa svim svojim ministrima. Međutim, malo po malo pojedini elementi te slagalice se slažu. Već i tada je sve bilo skandalozno i sramotno, teški sukob interesa i teška korupcija. Sada situacija ključa, a još to nije sve”, rekao je Sinčić.

Pojasnio je da su ministra Marića prijavili zato što se sa svojim bivšim poslodavcemIvicom Todorićem nije sastao samo jednom, već tri puta, te zato što je bio na pet sastanaka Borg skupine.

Plenković u težoj situaciji nego Karamarko

“Marić je prvi put lagao pred Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa i lagao je javnosti. Postavlja se pitanje za koga je Marić radio u tom trenutku”, rekao je Sinčić. Osim toga, Marić nije na sastancima Borga u zgradi Vlade bio sam dva puta, već pet puta.

Ako je morao odstupiti bivši predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko jer je njegova supruga radila za firmu koja je radila za Ruse, onda je Plenković u tisuću puta težoj situaciji, smatra Sinčić.

Plenković je, kaže, u Vladu “dovodio ljude s ceste, zapravo svoje prijatelje, i davao im da se kontinuirano sastaju na svoju korist i pišu zakone te sebi poslije dodjeljuju poslove”.

“To je skandalozno. Plenković očito u tom trenutku nije radio za Hrvatsku niti za interese građana nego je gledao kako će se taj veliki kolač od unosnih poslova raspodijeliti unutar skupine Borg, ističe Sinčić.

Upitao se zašto od desetak članova Borga, po kaznenoj prijavi koju su protiv Dalić podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska, DORH nije ispitao sve njih, već ih je s Antom Ramljakom ispitao tri. Smatra kako se tu radi o teškim propustima DORH-a.

Lukanić je podsjetio da su u srpnju DORH-u predali kaznenu prijavu protiv Dalić, društva Intercapital d.d i Intercapital – vrjednosni papiri d.o.o, Tonči Korunića i Matka Maravića zbog zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabu povlaštenih informacija.

 

 

(Hina)

Tagovi: ivan vilibor sinčić, plenković, premijer, sinčić, živi zid,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE